Zemanově ochrance šéfuje po kauze Ztohoven Zdeněk Šiman

Prezident Zeman má nového šéfa ochranky. Stal se jím Zdeněk Šiman, který nahradí svého předchůdce Petra Dongrese, jenž odstoupil poté, co selhala bezpečnostní opatření, kdy aktivisté ze skupiny Ztohoven vyvěsili rudé trenýrky nad Pražským hradem.

Personální změny v Útvaru pro ochranu prezidenta potvrdil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Šiman nahradí Dongrese, který stál v čele ochranky během incidentu, kdy místo standarty nad Hradem vyvěsila skupina Ztohoven obří rudé trenýrky. 

Dongres skončil v roli šéfa prezidentovy ochranky ke konci loňského září, protože necítil důvěru hlavy státu. Odpovědnost za událost, při které členové skupiny Ztohoven pronikli převlečeni za kominíky na střechu budov Pražského hradu, ale odmítl. Po jeho odstoupení ochranku prezidenta dočasně vedl Vladimír Mach. Nový ředitel útvaru se hledal osm měsíců, Šiman uspěl ve výběrovém řízení. Podle Parlamentních listů už dělal prezidentovi bodyguarda v době, kdy Zeman předsedal vládě a podle jeho slov se vídali i na neformálních akcích během svého pobytu na Vysočině. 

Šiman dosud působil v prvním odboru Útvaru pro ochranu prezidenta, má hodnost plukovníka. Prezident Miloš Zeman byl podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka o jménu nového ředitele s předstihem informován. „Je to skvělá volba, pan prezident považuje Zdeňka Šimana za bytostného profesionála,“ sdělil mluvčí Jiří Ovčáček.

Standarta? Uletěla, tvrdí Ztohoven

Za krádež standarty prezidenta republiky a její nahrazení půjdou tři členové skupiny Ztohoven k soudu. Státní zástupce na ně podal obžalobu za výtržnictví, krádež a poškozování cizí věci. Soudy se přitom již vyvěšením trenýrek zabývaly, ale případ vrátily policii k došetření.

Umělci ze skupiny Ztohoven se „Špinavým prezidentovým prádlem“
Zdroj: ČT24

Rudé trenýrky vyvěsili na Pražském hradě muži z umělecké skupiny loni v září. Chtěli tak kritizovat prezidenta republiky Miloše Zemana. Podle nich trenýrky představují „standartu muže, který se nestydí za nic“. Na střechu vylezli po lešení v převlečení za kominíky.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček později uvedl, že při události došlo ke škodě téměř sto tisíc korun. Standarta, jejíž cena byla vyčíslena na 33 tisíc korun, se totiž ztratila – členové skupiny tvrdí, že uletěla. Skupina navíc údajně poškodila střechu a stožár. Za to jim podle žalobce hrozí až tříletý trest. Obvodní soud pro Prahu 1 projedná případ 29. června.