Dceřiných firem se Homolka hned nezbaví. Zapomnělo se na souhlas vlády

Události ČT: Nemocnice Na Homolce musí posunout harmonogram likvidace dceřiných společností (zdroj: ČT24)

Nemocnice Na Homolce se zbavuje dceřiných firem, k jejichž největšímu rozmachu došlo za éry bývalého ředitele Vladimíra Dbalého, který čelí soudu. Nestíhá se ale původní harmonogram. Například firma Holte s. r. o. měla být zlikvidována do poloviny roku, ale opět ani není v likvidaci. Důvodem je, že se zapomnělo na souhlas vlády. Některé poslance koaličních stran tato situace znepokojuje.

Ministerstvo zdravotnictví chtělo dceřiné firmy Nemocnice Na Homolce zrušit, protože podle jeho dřívější kontroly zmizelo z Homolky jejich prostřednictvím přes tři sta milionů korun. Kvůli údajně zmanipulovaným zakázkám skončil v poutech i někdejší ředitel nemocnice Vladimír Dbalý.

„Postupně bude nemocnice přebírat činnosti těchto dceřiných společností až do konečného útlumu,“ uvedl současný ředitel Homolky Ivan Oliva. Už před rokem podniklo nové vedení první kroky ke zprůhlednění finančních toků a účetnictví vzalo dceřiné firmě Holte s. r. o. Nemocnice plánovala její likvidaci do poloviny tohoto roku.

Nemocnice již účtuje a vede si ekonomiku vlastními silami, což přivedlo roční úsporu v řádu desítek milionů korun.
Martina Dostálová
mluvčí Nemocnice Na Homolce

Jenomže se tak zřejmě nestane. Z obchodního rejstříku sice vyplývá, že ji nemocnice poslala do likvidace v lednu. Před několika týdny však byla likvidace zrušena. Důvod je, že nemocnice neměla souhlas vlády.

Podle Němečka týdny navíc, podle nemocnice více

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se nezlobí, že nemocnice posunula termín o několik málo týdnů. „To není podstatné,“ uvedl. Někteří koaliční politici ale mluví jinak. „Mně to teda velmi naštvalo, protože celou dobu jsme tak nějak ukolébáváni, že to půjde, a najednou se zjistilo, že je nějaká právní klička, která to znemožňuje,“ podotknul člen poslaneckého výboru pro zdravotnictví Rostislav Vyzula (ANO). Podle Ludvíka Hovorky (KDU-ČSL), dalšího člena výboru, to vypadá jako snaha proces zastavit. „Počkat až na příští volební období a možná pokračovat v tom systému dál,“ dodává.

Němeček sice hovoří o několika týdnech, podle nemocnice to ale může trvat ještě déle. „Může zde dojít k nějakému několikaměsíčnímu zpoždění,“ řekla mluvčí Nemocnice na Homolce Martina Dostálová. Zároveň ale nemocnice upozorňuje, že se už nyní dokáže obejít bez dceřiných firem, které dříve kromě účetnictví zajišťovaly i nákupů léků. Podle Dostálové přineslo interní účetnictví a vedení ekonomiky roční úsporu v řádu desítek milionů korun.

Podstatné podle Němečka je, že je na Homolce nyní pořádek a že se tam nakupuje transparentně. Soud zatím řeší, jak dopadne exředitel nemocnice Vladimír Dbalý. Obžaloba viní jeho i dalších šest osob z ovlivnění dvou zakázek z roku 2009 – tendru na digitalizaci chorobopisů za 146 milionů korun a nákupu Leksellova gama nože za 140 milionů korun. Dbalý si měl prý přijít na 28 milionů.

Pozornost vzbudil exředitel i přiznáním, že ve funkci užíval drogy. „Potíže, které jsem měl s alkoholem a s nějakým experimentem, s nějakými dalšími podpůrnými věcmi, to všechno bylo otázka posledních několika měsíců ve funkci,“ prohlásil Dbalý. Soud je nyní zhruba v polovině. Líčení je zatím naplánováno do prosince a rozsudek se očekává na počátku příštího roku.