Správní rada VZP definitivně ukončila projekt IZIP

Praha - Správní rada VZP dnes odhlasovala definitivní ukončení kritizovaného projektu IZIP. České televizi to potvrdil její člen Jiří Rusnok. Smlouvy by měly být vypovězeny k 30. červnu, poté ještě poběží šestiměsíční výpovědní lhůta. Pro VZP tak projekt definitivně skončí k 31. prosinci 2012. Na ukončení projektu IZIP se dohodli premiér Petr Nečas s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. Internetové zdravotní knížky podle nich nefungují. VZP stál projekt za 10 let skoro dvě miliardy korun. V souvislosti s projektem se mluvilo také o odvolání ředitele VZP Pavla Horáka. Tento bod ale rada na své jednání nezařadila.

„Rozhodli jsme o tom, aby projekt IZIP byl k termínu poloviny roku zastaven. Pověřili jsme pana ředitele provedením kroků, které budou k tomuto rozhodnutí směřovat,“ řekl ČT po jednání rady její předseda Marek Šnajdr. Na post předsedy správní rady ale rezignovat nebude. „Ustupovat tomuto účelovému politickému rozhodnutí nehodlám,“ řekl Šnajdr v Interview ČT24. Dodal, že správní rada, kterou vede, problém IZIP nezpůsobila, ale naopak přispěla k jeho řešení. V listopadu loňského roku zadala několik auditů a uložila přepracování smluv se společností IZIP tak, aby v polovině letošního roku měla VZP v této věci volné ruce.

Elektronizace by podle něj českému zdravotnictví prospěla, vedle úspor by přinesla i efektivnější a kvalitnější péči pro české pacietny. Jako hlavní důvod k ukončení projektu ale označil to, že v oblasti současné legislativy není v tuto chvíli žádná iniciativa, „která by projekty podobného typu změnila z podmínky dobrovolné do podmínky povinné“. „Každý, kdo pracuje s veřejnými penězi, by měl mít povinnost se do systému sdílení dat přihlásit,“ řekl v Interview ČT24.

Marek Šnajdr: „Jsme přesvědčeni, že kdyby každý účastník veřejného zdravotního pojištění měl povinnost se v takovémto elektronickém transparentním systému pohybovat, tak samozřejmě efektivita fungování by byla diametrálně jiná, než když ta povinnost neexistuje.“

Podle informací ČT část radních za ČSSD před hlasováním odešla. Z těch, co zůstali v sále, hlasovali podle Šnajdra všichni kromě tří lidí pro vypovězení smluv: „Rozhodnutí bylo výrazně většinové.“ Sociální demokraté už dříve avizovali, že zřejmě budou proti. Správní rada podle nich měla vyčkat na ukončení pilotních projektů. Jinak hrozí, že by rozhodnutí mohlo být použito proti ní v případném soudním sporu se zahraničním vlastníkem akcií.

V souvislosti s projektem IZIP se mluvilo také o odvolání ředitele VZP Pavla Horáka. Heger ale už dříve řekl, že chce mít nejprve jasno v projektu IZIP. Pro jeho ukončení udělá prý s premiérem Nečasem vše, co bude v jejich silách. Podle něj projekt internetových zdravotních knížek nefunguje.

O svých datech rozhodnou pacienti

Podle člena správní rady VZP a předsedy sněmovního zdravotnického výboru Borise Šťastného se budou moct dva miliony lidí rozhodnout, jak se svými daty v projektu naloží. „Data jsou pacientů, respektive klientů. Každý si s nimi může nakládat, jak uzná za vhodné. Má možnost s nimi nakládat úplně stejně jako například se svým účtem v bance. Může se na ně dívat nebo může požádat o jejich smazání.“ Pojišťovna ani IZIP s nimi podle Šťastného manipulovat nemohou.

Petr Holub, redaktor Aktuálně.cz:

„Správní rada má celou řadu důvodů, proč v problému aktivně nevystupovat. Jedním z nich je riziko mezinárodní arbitráže a dalším třeba riziko trestního stíhání. Pokud správní rada zruší projekt IZIP, bude i z právního pohledu jasné, že VZP přišla o dvě miliardy korun, které do projektu investovala. Pak je logické, že někdo podá trestní oznámení, že VZP přišla o tak velké peníze.“

VZP dala do projektu za deset let téměř dvě miliardy korun. Co za ně získala, neumí vysvětlit ani šéf IZIPu Jiří Pašek. Kolik se za oněch deset let ušetřilo, neví jak společnost IZIP, tak Všeobecná zdravotní pojišťovna, řekl v pořadu Hyde Park ČT. I po vypovězení bude IZIP stát pojišťovnu ještě dalších 85 milionů korun.

Většinu členů správní rady o konci IZIPu nakonec přesvědčily výsledky pilotních projektů, které VZP na začátku roku spustila ve dvou krajích. „Zkouška ukázala už po třech měsících, že to nejsou výsledky přesvědčivé,“ uvedl člen správní rady VZP a poslanec Jan Farský (TOP 09).

Kritici vytýkají VZP, že nasmlouvala projekt bez výběrového řízení. Mluví se o únicích peněz, podle ČSSD by to měla vyšetřit parlamentní komise. Heger chce policejní vyšetřování. Podle některých právníků hrozí VZP kvůli projektu IZIP nucená správa. Podle Hegera ale nebyly pro její vyhlášení naplněny zákonné podmínky.

Ministr zdravotnictví po opuštění IZIPu už chystá vlastní projekt elektronizace zdravotnictví, který bude povinný pro všechny lékaře.

Rada se opřela i do Hegera, svolává mimořádnou schůzku

Správní rada podle Šnajdra zároveň konstatovala, že je znepokojená způsobem komunikace mezi ní a ministrem Hegerem. Nechce prý politické zásahy do svého jednání. Údajně se strhla velká kritika, a to nejen opozičních radních, ale například i členů ODS. Do 14 dnů se má proto konat mimořádná správní rada VZP za ministrovy účasti.

Radním by měl vysvětlit, jak má VZP postupovat, když jí zákony ukládají konkrétní povinnosti, přičemž ministerstvo ji nutí k odlišnému postupu. Příkladem z poslední doby jsou léky pro pacienty s cystickou fibrózou. Podle platného zákona je má VZP od 1. července přestat platit. Ministerstvo ale chce, aby je platila. Podle resortu ale zákon dává možnost, aby pojišťovny vážně nemocným lidem tyto léky hradily. Pojišťovny ale musejí do konce května podat žádost lékovému ústavu, aby přípravky nevyřazoval z úhrad.    

Vydáno pod