Auditoři ministerstva financí prověřili Čapí hnízdo – případné provázání s Agrofertem ale potvrdit nemohli

Auditoři ministerstva financí dokončili prověrku padesátimilionové dotace pro Farmu Čapí hnízdo. Ze zprávy vyplývá, že auditoři nemohou podezření na propojení farmy s Agrofertem ministra financí Andreje Babiše (ANO) potvrdit ani vyvrátit. Zákon je totiž neopravňuje prověřovat firmy, které dotaci nedostaly, píší Lidové noviny (LN), jež mají zprávu auditorů k dispozici. Dotace prověřuje také policie a Evropský úřad proti podvodům (OLAF).

Auditoři mají za to, že osobní provázanost firem je doložená. Mluvil o ní Babiš v projevu ve Sněmovně, kde řekl, že v letech 2008 až 2010 Čapí hnízdo patřilo dvěma jeho dospělým dětem a bratrovi jeho partnerky. Jenže samotné rodinné propojení na porušení dotačních podmínek nestačí, současně s tím musí být splněna ještě jedna podmínka – některá z firem z Agrofertu by musela podnikat na propojeném trhu: tedy v pohostinství, cestovním ruchu či ubytování.

To ale čeští auditoři nemají jak ověřit – nemohou prý totiž žádat po jiných firmách listiny, prověřovat trh kvůli hospodářské soutěži nebo zpovídat klienty. Naopak policie i Evropská komise toto všechno může, upozorňují Lidové noviny. Pokud se EK rozhodne propojení trhů prozkoumat a kdyby zjistila, že k němu došlo, musel by Agrofert 50milionovou dotaci vrátit.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka sdělil, že se žádné pochybení nestalo. „Jsme přesvědčeni, že ke stejnému závěru dojde i Evropská komise,“ řekl Hanzelka. Pro Agrofert je podle něj rozhodující, že audit označil dotaci za způsobilou a nenavrhl vrácení ani její části.

Čapí hnízdo patřilo do konce roku 2007 do Babišova koncernu Agrofert. Poté společnost přešla na anonymní formu vlastnictví a jako malá společnost dosáhla na evropskou dotaci, kterou by firma z koncernu Agrofert dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila zpět mezi firmy Babišovy skupiny. Někteří opoziční politici postup vnímají jako dotační podvod, případně účelové jednání.