Bárta nedostane 23 milionů od státu. Podle soudu je požadavek promlčený

UDÁLOSTI: Soud zamítl odškodnění pro Víta Bártu (zdroj: ČT24)

Bývalý ministr dopravy a předseda Věcí veřejných Vít Bárta se domáhal náhrady nemajetkové újmy 23 milionů korun kvůli svému trestnímu stíhání za korupci. Soud ale jeho požadavek zamítl s tím, že nárok je promlčený. Verdikt zatím není pravomocný, podle Bártova advokáta se odvolají.

Bývalý vrcholný politik Vít Bárta byl zproštěn obvinění z korupce už před třemi roky. Obžaloba tvrdila, že dal úplatek tehdejším stranickým kolegům, poslancům Jaroslavovi Škárkovi a Kristýně Kočí, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně. Bárta se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil. Soudy nakonec rozhodly, že spolustraníky neuplácel.

Ministerstvo spravedlnosti už kvůli tomu bývalému ministrovi dopravy vyplatilo zhruba 340 tisíc korun a omluvilo se. Bártovi to ale nestačilo, požadoval náhradu 23 milionů korun.

Podle soudu promlčené, podle Bártova právníka lhůta neběžela

Obvodní soud pro Prahu 2 však souhlasil s námitkou promlčení, kterou vzneslo žalované ministerstvo spravedlnosti. Zprošťující rozsudek totiž nabyl právní moci v březnu roku 2013 a Bárta uplatnil nárok vůči státu až v dubnu 2014. Podle soudu tak překročil šestiměsíční promlčecí lhůtu.

Jsme s rozhodnutím soudu jednoznačně spokojeni, neboť ve velké části vyhověl našim argumentům a v drtivé většině nárok zamítl.
Radek Ležatka
mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových

Bártův advokát Tomáš Gřivna se proti tomu snažil bránit. Argumentoval, že promlčecí lhůta neběžela, když Nejvyšší soud rozhodoval o stížnosti pro porušení zákona a o dovolání, které v Bártův neprospěch podali nejvyšší státní zástupce a tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

„Trestní řízení proti žalobci (Bártovi) pokračovalo a zásah do jeho osobnostních práv trval. Až okamžikem rozhodnutí Nejvyššího soudu přestal zásah do osobnostních práv žalobce a bylo možno vyčíslit nemajetkovou újmu,“ uvedl.

Pokyn klienta zní jasně – soudit se dál, takže bude odvolání k městskému soudu.
Tomáš Gřivna
advokát Víta Bárty

K jednání u obvodního soudu Bárta ani nepřišel. Jeho právník Tomáš Gřivna navrhoval jako důkaz vedle výpovědi svého klienta také výslech řady lidí spjatých s někdejší vládní stranou Věci veřejné, od Bártovy manželky Kateřiny Klasnové až po někdejšího předsedu strany Radka Johna. Dále žádal předestřít také politický program strany, znalecký posudek z oboru psychologie práce a řadu novinových článků. 

Soudkyně ale návrhy na dokazování zamítla, protože se ztotožnila s námitkou promlčení. Bártovi tak soud přiznal pouze 15 730 korun za pět Bártových porad s právníkem a příslušné úroky. Stát bude také hradit náklady současného soudního řízení, které soud teprve vyčíslí.

Vydáno pod