Zeman promluvil na ruské ambasádě ke konci druhé světové války

Prezident Miloš Zeman promluvil k výročí konce druhé světové války na ruském velvyslanectví. Na slavnostní recepci dorazili i exprezident Václav Klaus, bývalý premiér Petr Nečas, současní šéfové komor parlamentu Jan Hamáček a Milan Štěch (oba ČSSD) či americký velvyslanec v Praze Andrew Shapiro.

Na recepci vedle Zemana promluvil i ruský velvyslanec v Česku Alexander Zmejevskij. Oba politici propojili připomínku druhé světové války s aktuální situací ve světě. „Tehdy se státy s různými ideologiemi a politickými systémy dokázaly povznést nad rozpory, vzdát se druhořadého v zájmu hlavního – porážky společného nepřítele,“ uvedl Zmejevskij.

Před dvěma lety se vzpomínkové akce nezúčastnil nikdo z nejvyšších ústavních činitelů kvůli ruskému angažmá v krizi na Ukrajině, letos se mezi ministry o účasti na recepci debata nevedla. „Nebavili jsme se o tom. Z hlediska ústavních činitelů tady byli prezident, předseda Senátu a předseda sněmovny,“ řekl ministr průmyslu Jan Mládek.

Podobně jako řečníci vidí Mládek paralelu mezi současnou bezpečnostní situací ve světě a druhou světovou válkou. „Myslím si, že kdyby nebylo vědomí toho, že existují jaderné zbraně, tak už by byla válka. Jenom ten odstrašující moment drží všechny zpátky, kladu si otázku, jestli to bude stačit,“ uvedl Mládek. V zájmu ČR by mělo být, aby vydržela Evropská unie, která je nejen ekonomickým, ale i mírovým projektem, dodal.

Mezi dalšími hosty na ruské ambasádě byli poslanci Jaroslav Foldyna a Jeroným Tejc (oba ČSSD), bývalý ministr vnitra Martin Pecina, šéf odborů Josef Středula a předseda Strany práv občanů senátor Jan Veleba. Zúčastnily se i osobnosti mimo politické kruhy, například známý šéfkuchař Jaroslav Sapík a skladatel Felix Slováček. Expremiéra Nečase doprovázela manželka Jana Nečasová, dříve Nagyová.

Ministr obrany vyznamenal vojáky i odbojáře

Téměř šest desítek nejvyšších vyznamenání v resortu obrany udělil při příležitosti Dne vítězství ministr Martin Stropnický. Během slavnostního aktu v památníku na pražském Vítkově je obdrželi vojáci současní i ve výslužbě, odbojáři nebo příslušníci někdejších Pomocných technických praporů. Řada vyznamenaných obdržela ocenění in memoriam. Ministr také udělil pamětní odznaky účastníka Květnového povstání českého lidu.

Ve svém projevu ocenil pevnou vůli i odvahu vyznamenaných. „Spektrum toho, co jste dokázali, je široké,“ řekl. Připomněl, že vyznamenání udělí i současným vojákům, kteří například zachránili lidský život při autonehodě. „Výjimečné činy nejsou vyhrazeny jen takzvaným velkým okamžikům, příležitost je vykonat se může otevřít komukoli, kdykoli a kdekoli,“ pronesl.

Za záchranu lidského života obdrželi záslužný kříž ministra obrany III. stupně poručík Richard Ertl a Jan Havelka. Při návratu ze služební cesty se stali svědky dopravní nehody, při níž se těžce zranil člověk, kterému poskytli první pomoc a udržovali ho při vědomí až do příjezdu záchranné služby.

Kříž obrany státu ministra obrany obdržel účastník zahraničních misí OSN v Libérii a Iráku major Ivan Gerát. In memoriam udělil ministr toto vyznamenání například podplukovníku Jaroslavu Boháčovi, který byl za první světové války členem československých legií v Rusku a ve Francii, za nacistické okupace byl odsouzen a zemřel ve vězení na následky trýznivých výslechů. In memoriam obdržel ocenění také generálmajor František Bürger-Bartoš, zakladatel odbojové skupiny „Bartoš“, jenž během Květnového povstání 1945 působil jako náčelník štábu Vojenského velitelství Velké Prahy.

Záslužný kříž I. stupně obdržel Karel Klinovský z Velitelství výcviku – Vojenské akademie, a to za zásluhy při přípravě jednotek do zahraničních operací. Do hodnosti plukovníka ve výslužbě byl povýšen lékař Ivan Jeřábek, který působil mimo jiné v české polní nemocnici v irácké Basře.