Musíme spoléhat na týmový výkon, myslí si Dominik Hašek

90’ ČT24 – Výchova hokejistů v Čechách (zdroj: ČT24)

Týmový výkon a výborná obrana. To jsou podle Dominika Haška hlavní zbraně, jakými by měla Česká republika hrát na nadcházejícím mistrovství světa v Rusku. Právě slavný Dominátor odpovídal na otázky diváků jako host Hyde Parku ČT24 v rámci pořadu Devadesátka.

Na mistrovství nechybí favorité. To uznává i Dominik Hašek. „Jsem ale předvědčený, že naši postoupí ze zákaldních bojů, ale neodjíždíme do Ruska jako favorité,“ řekl. Družstvo je podle něj dobře vybrané, ale není tam tolik individualit jako v minulých letech. „Proto musí spoléhat na týmový výkon a vycházet z obrany,“ doplnil zlatý brankář z Nagana.

  • 1996 -  MS v Rakousku
  • 1998 - OH v Naganu
  • 1999 - MS v Norsku
  • 2000 - MS v Rusku
  • 2001 - MS v Německu
  • 2005 - MS v Rakousku
  • 2010 - MS v Německu

Na turnaj se připravila i Česká televize. Šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba popsal, jak je posádka v Rusku připravena. „Máme zde asi jednu třetinu počtu stejně náročného programu z Prahy a Ostravy. Zde jsme se museli uskromnit. I přesto ale odvysíláme 55 televizních utkání s doprovodným programem. Je to druhý nejvyšší počet zápasů,“ řekl.

Podle Záruby bude tento šampionát velký test české nejvyšší hokejové soutěže. „Většina z hráčů působili v extralize a jde o velký tým nováčků. Bude to test toho, jak na tom český hokej je ve světě. I ostatní týmy musí počítat omluvenky. Bude to velká příležitost,“ myslí si.

  • MS 2016, Moskva a Petrohrad, Rusko - přibližně 450 milionů korun
  • MS 2015, Praha a Ostrava, Česká republika - přibližně 600 milionů korun - Český hokejový svaz na MS vydělal 450 milionů korun a diváci vytvořili rekord - 741 690 lidí navštívilo všechny zápasy.
  • MS 2014, Minsk, Bělorusko - 300 milionů korun
  • MS 2011, Bratislava a Košice, Slovensko - 370 milionů korun

Prvního mistrovství světa se český tým účastnil v roce 1993, kdy po rozpadu Československa byla česká reprezentace zařazena do elitní skupiny MS. Bilance národního týmu z MS je dvanáct medailí z toho šestkrát nejcennější, jednou stříbrná a pětkrát bronzová.

Škodovka díky hokeji v knize rekordů

Jako jediný tým v celé historii světových šampionátů dokázali čeští hokejisté získat zlatý hattrick. Třikrát po sobě vyhrát mistrovství v systému play-off. Navíc se k těmto úspěchům musí připočítat zlatá olympijská medaile z Nagana 1998 a bronzová z Turína 2006.

Zajímavostí všech mistrovství světa v hokeji je hlavní sponzor. Tím je již od roku 1993 česká automobilka Škoda Auto. Jedná se o nejdelší hlavní sponzoring sportovního mistrovství světa v historii. Společnost je díky tomu zapsána i v Guinessově knize rekordů.

Česko zlato nezíská, říkají sázkaři

Tipsport je jedna z nejěvtších sázkových kanceláří v Česku. Lubomír Ježek, ředitel pro vnější vztahy a mluvčí Tipsport řekl, že již nyní je prosázano na desítky milionů korun. „Nejvíce se sází na titul. Který tým získá zlaté medaile. Je tam spousta další příležitostí a směřují k prvnímu kolu, například k zápasu Česka s Ruskem,“ řekl a dodává, že Češi jsou outsiderem, je na jejich vítězství kurz 4,4:1.

Historicky nejnižší je kurz sázkových kanceláří na celkové vítězství. Kurz u Tipsportu je aktuálně 13:1 na Česko. „Běžné bylo mít kurz 6:1. Znamená to vlastně, že se nedostane ani do semifinále. Ukazuje to celkové šance,“ vysvětlil Ježek.

členské poplatky – měsíčně i 1200 korun

individuální tréninky – měsíčně kolem 2500 korun

doprava – i 3000 korun

soustředění – od 3000 do 5000 korun (kempy i 10 tisíc na týden)

rukavice – 1000 korun

ochrana na holeně, lokte – od 800 do 1200 korun

helma – kolem 1000 korun, může být i za 5000

hokejka – 1100 korun a  více

brusle – od 1300 do 2500 korun

Mladý hokejista
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Nejčastějším kapitánem české reprezentace byl Robert Reichel. A ten jako jeden z bývalých trenérů juniorské reprezentace odpověděl na to, zda má český hokej na čem stavět. „Já věřím, že se vrací tam, kde byl dřív, že se přibližujeme světu. Je tam hodně práce, co nás ještě čeká.“

Velký rozdíl vidí olympijský vítěz například v přístupu k mládeži. „USA a Kanada jsou o krok před námi i celou Evropou. Je to základnou, ta je obrovská. Je tam hodně hráčů, co hraje v klubech i v reprezentaci. Na tom ztrácíme. Navíc v USA je systém, který u nás nikdy nebude. Ty mužstva jsou spolu, trénují spolu, žijí spolu, chodí spolu do školy, pořád jsou spolu. V tom si myslím, že jsou napřed před celým světem.“ 

Mladíci a málo zkušeností, to je český tým

Česká reprezentace začne mistrovství světa v pátek proti domácímu týmu od 19:15 hodin. V družstvu sice chybí několik hvězd, trenér Vůjtek se ale může opřít například o Tomáše Plekance, Davida Pastrňáka nebo Michala Jordána. A všichni chtějí opět zaskočit hokejový svět. Přáním fanoušků by bylo ukončit dlouhé čekání na medaili z vrcholné akce, naposledy to byl bronz z MS 2012.