Česko převzalo první uprchlíky podle kvót EU. Rodiče se dvěma syny čekají na azyl

Česko převzalo první čtyři syrské uprchlíky z Řecka podle evropských kvót. Čtyřčlenná rodina dorazila v pondělí a nyní čeká na azyl. Informoval o tom on-line deník Aktuálně.cz. V pravidelné zprávě o migraci ministerstvo vnitra uvedlo, že Česko se rozhodlo podle evropských přerozdělovacích kvót přijmout prvních sedm syrských uprchlíků. Tři z nich ale řecká uprchlická zařízení opustili, aby do Česka nemuseli.

„Česká republika přijala první čtyři osoby. Jedná se o skupinu Syřanů, kteří jsou v přijímacím středisku a projdou standardním přijímacím řízením,“ řekl mluvčí Správy uprchlických zařízení Kiril Christov. Neupřesnil, ve kterém zařízení se rodina nachází. V Česku jsou dvě přijímací střediska - v Praze-Ruzyni a v Zastávce u Brna. Do Česka přijeli nyní rodiče se dvěma syny mladšími třiceti let.

Česko by mělo do konce roku 2017 přijmout 2691 lidí ze středomořských zemí, které čelí největšímu náporu běženců. Nejprve se Česká republika zavázala, že z Řecka a Itálie převezme 1100 uprchlíků. Počet se po dalších jednáních Evropské unie rozšířil o 1591 osob, přičemž čeští zástupci byli proti rozšíření kvót.

Česká republika v únoru podle kvót nabídla převzetí prvních dvaceti uprchlíků z Řecka a deseti z Itálie. V Řecku bezpečnostní prověrkou prošlo sedm Syřanů. Zbývajících celkem dvacet tři lidí z obou států Česko převzít nechce, protože nebylo podle zprávy vnitra možné přesně potvrdit totožnost osob.

Dokument poukazuje na to, že přesídlování uprchlíků v EU zatím vázne a je velmi pomalé. Zatím dvacet jedna členských zemí nabídlo, že přijme 4826 lidí. Převzalo jich 1195, upřesnilo vnitro.

V4 proti kvótám, šéf maďarského parlamentu varuje před federalizací Evropy

Kvóty ve středu na zámku ve Štiříně kritizovali zástupci parlamentů visegrádské skupiny (V4). „Stále si myslím, že to spíše byl takový exces, který se nebude opakovat, že se z toho zejména Evropská komise poučí a že nebude takováto rozhodnutí přijímat po ne úplném konsenzu,“ míní předseda českého Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Šéfové parlamentů V4 chtějí lepší Unii a žádné kvóty (zdroj: ČT24)

Šéf maďarského parlamentu László Kövér mluvil o snaze federalizovat Evropu – povinné kvóty byly podle něj vnuceny silnějšími státy těm ostatním.

Za nepřijatelné a velmi nebezpečné označil Kövér, když jednotlivé země dělají individuální rozhodnutí a zvou miliony běženců do Evropy, a poté chtějí, aby situaci solidárně řešila celá osmadvacítka. Narážel tak na loňské prohlášení německé kancléřky Angely Merkelové, že se její země postará o syrské uprchlíky.

Vydáno pod