Prezidentská kancelář podala v kauze Peroutka odvolání – nechce se omluvit

Kancelář prezidenta republiky podala odvolání v kauze Peroutka. Spor se týká žaloby vnučky Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslové kvůli výrokům Miloše Zemana – podle nepravomocného rozsudku se má Kancelář omluvit. „Odvolání podala Kancelář prezidenta republiky 18. dubna,“ sdělila mluvčí soudu Alena Novotná. Kauzu tak teď bude řešit Městský soud v Praze.

Podle únorového rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 má Kancelář prezidenta republiky zaslat vnučce Peroutky písemnou omluvu, kde bude uvedeno, že Ferdinand Peroutka není autorem článku „Hitler je gentleman“ ani původcem údajného pomnichovského citátu „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Omluvu musí Hrad také vyvěsit na svých webových stránkách. 

Kauza se týká loňského Zemanova prohlášení, ve kterém tvrdí, že je Peroutka autorem článku Hitler je gentleman v časopise Přítomnost. Výrok podle něho odkazuje k novinářově sympatii s nacismem. Existenci článku se doteď nepodařilo nikomu doložit. 

„Článek neexistuje. Buď se prezident mýlí, nebo lže,“ řekl literární historik Petr Píša. „Známe všechny články časopisu Přítomnost, které byly zabaveny prvorepublikovou cenzurou až do poloviny září '38, a tam žádný takový článek není.“

Kritici prezidentova tvrzení poukazují na to, že Peroutkova fascinace nacismem je nesmyslná už vzhledem k tomu, že novinář za druhé světové války prošel nacistickým koncentračním táborem. Zeman ovšem trval na tom, že text četl, a Peroutkova vnučka Terezie Kaslová pohnala hradní kancelář před soud.

Soudkyně obvodního soudu pro Prahu 1 pak nepravomocně rozhodla o omluvě. Svůj verdikt zdůvodnila tím, že se od prezidenta republiky očekává, že ve svých projevech – jež jsou vzhledem k úřadu vysoce sledované – bude uvádět pouze pravdivé a ověřené informace a dbát na práva osob, o kterých mluví. Hrad ale hned avizoval, že podá  odvolání – jeho advokát Marek Nespala očekával, že se spor potáhne celé roky a že by o něm měl rozhodovat Ústavní soud.