Ochránci chtějí zakázat norování lišek. Podle myslivců je ale lov jinak obtížný

Ochránci zvířat vyhlásili boj norování lišek (zdroj: ČT24)

Ochránci zvířat vyhlásili boj takzvanému norování lišek. Podle nich je neetické a pro lišky stresující. Na ministerstvo zemědělství proto posílají petici s 13 000 podpisy a chtějí tento způsob lovu zakázat. Myslivci ale tvrdí, že lišky jsou přemnožené a norování je nejefektivnější způsob lovu.

Myslivci lišky využívají pro trénink loveckých psů v umělých norách. Liška sice do kontaktu se psem nepřijde - chrání ji mřížka, podle ochránců je ale takový postup pro zvíře stresující. Problém vidí i v tom, že zákon neupravuje podmínky chovu odchycených lišek. Před několika dny proto podali podnět například na družstvo v Hněvotíně u Olomouce.

Veterinární správa toho ale na místě příliš zkontrolovat nemůže. „Pouze nařizujeme, aby lišky byly očkovány proti vzteklině. Žádná jiná legislativa neexistuje,“ uvedla ředitelka odboru ochrany zvířat z Krajské veterinární správy Olomouckého kraje Hana Brázdová.

Lišek je pětinásobek, nemají přirozeného nepřítele

Myslivci hájí norování tím, že jde o historický způsob lovu. „Liška je noční predátor. Je velmi obezřetná, chytrá, ostražitá, takže lov mimo noru je pro myslivce velmi obtížný,“ řekl ČT Jiří Zbořil z Českomoravské myslivecké jednoty.

Lišky jsou navíc přemnožené. Ročně jich myslivci uloví asi 75 tisíc, což je oproti 80. letům pětinásobek. Přibylo jich hlavně poté, co se podařilo vymýtit vzteklinu, na kterou lišky umíraly. Přirozeného nepřítele v přírodě nemají.

Ministerstvo zemědělství zatím nepočítá s tím, že by do novely zapracovalo připomínky ochránců zvířat. „Není to součástí zadání, které jsme dostali k vypracování novely,“ poznamenal mluvčí resortu Martin Žižka. Naopak do roku 2030 chce ministerstvo snížit počet lišek zhruba o polovinu. Živí se totiž nejčastěji zajíci a koroptvemi, které v české přírodě ubývají.