Rychlejší zavedení hraničních kontrol: V mimořádných situacích je může nařídit ministerstvo

Poslanci schválili nový zákon o ochraně státních hranic, který umožňuje v mimořádných situacích nařídit hraniční kontroly rychleji: místo souhlasu vlády by je nově mohlo nařizovat ministerstvo vnitra. Trvat by ale mohly maximálně pět dní a jejich prodloužení už by musela schválit vláda. Kabinet by také měl pravomoc nařízení ministerstva o ochraně hranic zrušit. Opoziční Úsvit chtěl do zákona prosadit, aby se nelegální překročení hranice stalo trestným činem – tento návrh ale neprošel.

Vnitro by podle normy mohlo nařídit hraniční kontroly, pokud by existovala vážná hrozba narušení pořádku nebo vnitřní bezpečnosti země. Podle návrhu jde hlavně o krizové řešení situací, pokud by hrozila časová prodleva při standardním postupu, tedy verdiktu kabinetu. Kontroly by bylo možné nařídit buď jen na vybraných místech, nebo plošně podél celé hranice.

Rozsah nebo způsob kontrol pak podle zákona může stanovit vláda: může být také vyhlášen zákaz překročení zelené hranice, vláda by také podle zákona mohla určit, kde se bude moci hranice překročit.

Úsvit navíc žádal, aby cizinec, který by hranici nelegálně překročil, ztratil případný nárok na azyl a byl vyhoštěn. Novinka se měla vztahovat na cizince z takzvaných třetích zemí, tedy mimo států Evropské unie a Švýcarska. Tento návrh ale neprošel – nelegální překročení hranice tak zůstává přestupkem.

Norma nyní zamíří k posouzení do Senátu.