Asistentů handicapovaných přibude, slibuje ministerstvo

Reportáž: 300 milionů pro handicapované a jejich asistenty (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje změnu v úhradách pro asistenty, kteří pomáhají těžce handicapovaným. Dosud na ně stát přispívá nejvýše dvanácti tisíci měsíčně, což denně pokryje maximálně čtyřhodinovou péči. Nově chce čas asistence prodloužit, a chystá se mezi ně rozdělit tři sta milionů.

Novela zákona o sociálních službách by měla být hotová do konce dubna, pak půjde do připomínkového řízení. Podle ní se nově mohou asistenty stát i rodinní příslušníci a blízcí. Tři sta milionů stát rozdělí mezi kraje, které je následně určí jednotlivým asociacím, jež se o handicapované a jejich asistenty starají.

„Nebude posuzován jenom fyzický nebo zdravotní stav toho příjemce služby, ale celková sociální situace jeho rodiny. Každá služba by měla být ušita klientovi na míru,“ uvádí mluvčí ministryně práce a sociálních věcí Petr Habáň.

Peníze jsou tím potřebnější, že zájem o asistenty roste. Jak uvádí ředitel společnosti Asistence Erik Čipera, mladí lidé s handicapem většinou nechtějí trávit život v ústavních zařízeních. V současné době je proto potřeba zhruba sedmdesát asistentů, kteří by pokryli jejich poptávku. Podle ministerstva by chystaná podpora mohla pomoci dvěma tisícům lidí.