Panama Papers s českou účastí: Křetínský, Kellner, lobbisté a solárníci

Mezi stovkami osob a firem, jimž měla panamská firma Mossack Fonseca v uplynulých letech pomáhat vyhnout se placení daní, figuruje i 283 Čechů. Informovalo o tom České centrum pro investigativní žurnalistiku, jež analyzuje tuzemskou stopu celého případu. Mezi lidmi, kteří využili panamské služby, se objevují magnáti Petr Kellner a Daniel Křetínský, solárníci a zbrojaři. V dokumentech se objevuje i jméno bosse jihoafrického podsvětí Radovana Krejčíře.

Kauza Panama Papers funguje jako označení pro únik interních dokumentů společnosti Mossack Fonseca, která vznikla v 70. letech ve středoamerické Panamě coby kancelář pro obchodní právo a investiční poradenství. Pro své klienty v následujících dekádách zakládala papírové firmy, vytvářela schémata v daňových rájích a legalizovala peníze nejasného původu. Její sítě využívali podnikatelé i politici včetně saúdskoarabského krále nebo ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Veřejnost se o případu dozvěděla díky whistleblowerovi – bývalému zaměstnanci panamské firmy, který vynesl a novinám Süddeutsche Zeitung předal přes jedenáct milionů kompromitujících dokumentů: akcií, smluv, výpisů z obchodních rejstříků nebo e-mailů. Na analýze uniklých materiálů následně pracovaly čtyři stovky novinářů z celého světa.

Kauza Panama Papers
Zdroj: ČTK/AP/Arnulfo Franco

„Čeští partneři firmy Mossack Fonseca mají v celém schématu důležitou roli – přes 250 tisíc dokumentů se týká českých klientů,“ uvádí České centrum pro investigativní žurnalistiku, které v mezinárodním novinářském týmu sledovalo českou část panamských penězovodů a jednotlivé případy hodlá v následujících dnech zveřejňovat na svém webu Investigace.cz.

Již nyní je zřejmé, že služby panamské společnosti využívala pestrá společnost tuzemských podnikatelů, od solárních baronů po obchodníky s diamanty; Pavla Holcová z centra pro investigativní žurnalistiku nicméně zdůrazňuje, že i když se něčí jméno ocitlo v dokumentech, neznamená to, že dotyčná osoba porušila zákon.

Odhaduje se, že v daňových rájích je na kontech mezi 21 až 30 biliony dolarů. Kdybychom si to chtěli přiblížit k České republice, a vyjdeme z odhadů, kolik je tady dolarových multimilionářů, tak se dostaneme někam na částku 40 miliard dolarů, které mají vazbu na Českou republiku.
Ondřej Kopečný
zástupce ředitele analytického centra Glopolis

Sami čeští miliardáři ostatně tvrdí, že nic nelegálního nepodnikali. „Křetínský nevyužívá a nikdy nevyužíval jakýchkoliv panamských ani jiných anonymních struktur k zakrývání skutečného vlastnictví společností. Rovněž nevyužíval ani nevyužívá nelegální nebo neetické postupy v daňovém plánovaní,“ sdělil mluvčí Energetického a průmyslového holdingu.

Celkem v dokumentech figuruje 283 osob s vazbami na Česko, které drží akcie jedné nebo více společností zřízených firmou Mossack Fonseca, z toho čtyřicet se skrývá za (anonymní) akcie na doručitele. Nejčastěji hledají sídla pro své společnosti na Seychelách, dále Britských Panenských ostrovech, Bahamách nebo tichomořských ostrovech Samoa a Niue. A jaká konkrétní jména v seznamech figurují?

  • PETR KELLNER: Nejbohatší Čech a majitel společnosti PPF využil společnost Mossack Fonseca vícekrát a spolu s manželkou Renatou má hned několik firem na Britských Panenských ostrovech. Podle PPF se jedná o „majetek a podnikatelské aktivity (převážně nemovitosti)“ z období, kdy Kellnerovi na ostrovech „dlouhodobě pobývali“, a správou se proto zabývají i ostrovní společnosti.
  • DANIEL KŘETÍNSKÝ: Miliardář, spolumajitel Energetického průmyslového holdingu, fotbalové Sparty a vydavatelství Czech News Center (Blesk, Reflex) vlastní společnost Wonderful Yacht Holdings registrovanou na Britských Panenských ostrovech. Mluvčí průmyslového holdingu uvádí, že jediným účelem je vlastnictví katamaránu, který její původní vlastník prodával spolu s touto společností - a ta prý vznikla výhradně za účelem vlastnictví této lodě.
  • PETR SPEYCHAL: Multimilionář, majitel hokejové Sparty a strojíren ČKD údajně vlastní firmy v daňových rájích spolu se svými obchodními partnery - s Janem Kutišem firmu Branson Ventures (na Seychelách), s Petrem Gregorem společnost Woodward & Bradley Corporation (na Bahamách). Pro podezření z krácení daní a vystavování falešných faktur všechny tři muže před rokem a půl vyslýchala i česká police. Speychal tehdy hovořil o šikanozní akci, detaily případy ovšem nejsou známy a vyšetřování probíhá dosud.
  • TOMÁŠ NEBESKÝ: Český zbrojař spojovaný s vytunelováním fondu Tercier je vlastníkem společnosti Sellier & Bellot zaměřené na výrobu munice. Služby panamských právníků využil prý pro vznik seychelské firmy H&T, Ltd., která se registrovala v roce 2010 se základním kapitálem 1 americký dolar.
  • TOMÁŠ QUIS: Vsetínský zbrojař vyrábí ve společnosti Czech Small Arms malé střelné zbraně a je držitelem hned několika patentů, které se střelných zbraní týkají. Jeho panamská společnost se má jmenovat General Trading & Consulting Corp.

Krejčíř a lobbisté

Politici byli chytří, svá jména v souvislosti s daňovými ráji uvádět nechtěli. Jsem přesvědčený, že pokud v minulosti u řady politiků docházelo k propojení na offshorové firmy, bylo to nepřímo, například napojením na advokátní kanceláře.
Jiří Hynek

Z tuzemských politiků se na seznamech žádné jméno neobjevilo. Vedle miliardářů Křetínského a Kellnera a českých zbrojařů se v síti panamské firmy vyskytují také solární podnikatelé a lobbisté. Petr Lukovics, jednatel uherskohradišťské sítě solárních elektráren Sun Ship, má spolu s Petrem Slabým vlastnit bahamskou firmu Lafleur Enterprises. David Trešl a Zdeněk Vančura, kteří spravují víc než dvacítku českých firem (mj. na výrobu elektřiny), pak údajně vlastní firmu Newsun Ltd. registrovanou na Seychelách.

Služby lidí z Mossack Fonseca potom měli využít i Filip Rybín a Petros Michopulos. Oba muži vešli ve známost svým angažmá v PR agentuře Previa CR, kdy spolupracovali například na předvolební kampani ČSSD a na její mítinky nasmlouvali popové hvězdy typu Michala Davida. Od roku 2006 mají společně vlastnit firmu Couva Holdings S.A. z Britských Panenských ostrovů.

Dokumenty zmiňují také Radovana Krejčíře, který byl nedávno v Jihoafrické republice odsouzen mimo jiné za pokus o vraždu na 35 let. „V databázi Panama Papers lze najít e-mailovou výměnu z roku 1998, kdy si Krejčíř vyvedl peníze z vlastní firmy Corado Holding do své druhé firmy na Britských Panenských ostrovech se jménem Ducane Finance. Přestože se případem podezřelé transakce zabývala policie, soud na ní neshledal nic, co by porušovalo zákon,“ uvádí tisková zpráva centra pro investigativní žurnalistiku.  

Na listy z Panamy si posvítí finanční správa

Ministr vnitra Milan Chovanec po zveřejnění prvních informací z Panama Papers vyzval k důkladnému prošetření: „Požádal jsem českou policii, aby se věcí zabývala, a předpokládám, že se tím nebude zabývat nejen ona, ale i tajné služby.“

Panama je známá jako krajina, která nesděluje moc informací, tak uviďme. Musíme zjistit, jestli ty informace jsou pravdivé.
Andrej Babiš
český premiér

O tomtéž hovoří i šéf státní kasy Andrej Babiš a Generální finanční ředitelství již oznámilo, že bude data z Panama Papers studovat. Úřad o ně požádal německé novináře. „Zabýváme se všemi podněty, které se k nám dostávají, a tyhle vypadají rozhodně zajímavě, takže se je chystáme pochopitelně vyhodnocovat. Stejně jako tomu bylo v podobných případech s daty ze Švýcarska nebo Lucemburska,“ řekl vedoucí oddělení mezinárodního zdaňování Vítězslav Kapoun.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová podotýká, že z firem se sídlem v uvedených destinacích jsou pro české vyšetřovatele informace v rámci mezinárodní trestní pomoci obtížně dosažitelné. „Většinou se nedostaneme k účetnictví, které je pro nás klíčové,“ řekla Hospodářským novinám. „Praní špinavých peněz následně nelze rozkrýt.“

A předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek potom upozorňuje na totéž jako sami novináři: „Samozřejmě nelze říct, že když má někdo v Panamě společnost nebo účet, tak že se dopustil něčeho nezákonného.“