Do zdravotnictví letos půjdou rekordní peníze, ale jeho personální situace se zhoršuje

Události: Rekordní peníze pro zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Do zdravotnictví půjde letos nejvíce peněz v historii - poprvé více než 250 miliard korun. Bude to téměř o deset miliard více než loni. Vyplývá to ze zprávy příslušných pojišťoven, kterou projednala vláda. Napětí však opět roste kolem platů lékařů a nedostatku personálu. Pokračují také vzájemné spory mezi ministry zdravotnictví a financí.

Rekordní příliv peněz umožní vykonávat robotické operace nádorů, které jsou šetrnější k pacientům i nakupovat nejmodernější rehabilitační pomůcky, drahé léky či nové přístroje. 

Například karvinská nemocnice si nyní koupila nový počítačový tomograf za 15 milionů korun. Tím, že přístroje jsou stále lepší a výkonnější, dávky jsou menší a menší, řekl vedoucí radiologický asistent Nemocnice Karviná-Ráj Vlastimil Krenžálek. 

Výdaje do zdravotnictví
Zdroj: ČT24

Polovina peněz jde do nemocnic

Všechny zdravotní pojišťovny plánují pro letošek kladnou bilanci, takže je vidět, že hospodaříme dobře a systém je stabilizován, říká ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). 

Přes polovinu všech vybraných peněz posílají pojišťovny do nemocnic. Ty letos získají víc než 132 miliard korun. Největší rozpočet - skoro osm miliard - má letos největší česká nemocnice v pražském Motole.

Díky rostoucím výdajům můžou nemocnice léčit čím dál víc těžce nemocných lidí. 

Výdaje na těžce nemocné pacienty
Zdroj: ČT24

 K těm nejnákladnějším pacientům patří lidé trpící hemofilií, lidé trpící metabolickými poruchami, říká mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

 I díky růstu výdajů do zdravotnictví v posledních dvou letech rostou platy lékařů. Ani to ale jejich odchody do zahraničí příliš nezbrzdilo.

Výdaje na lékaře
Zdroj: ČT24

Jen v krajských nemocnicích dnes chybí podle lékařské komory přes 800 doktorů. To je jedna velká fakultní nemocnice.

Kde chybí kolik lékařů
Zdroj: ČT24

Nedostatek personálu způsobuje to, že zbývající lidé jsou přetíženi, říká Milan Kubek, prezident České lékařské komory. Zároveň je plošně porušován a obcházen zákoník práce, dodává.

Ministr zdravotnictví by chtěl příští rok zvýšit dotace státu do zdravotnictví o 10 miliard korun. Díky tomu by mohly vzrůst platy lékařů o deset procent. Tím se ovšem dostává do již tradičního sporu s ministrem financí Andrej Babišem (ANO), který deset miliard nepovažuje za reálných. A Babiš opět dodává, že ministr zdravotnictví by měl začít řídit svůj resort transparentně. 

Na jeho stranu se částečně přiklání i ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL, třetího koaličního partnera, Marian Jurečka. Úspory je třeba hledat uvnitř resortu, říká. Od Němečka by chtěl také vědět, kde by měl stát vzít prostředky na vyšší platby za státní pojištěnce. 

O vyšších státních dotací do zdravotnictví bude vláda jednat v červnu. 

Zvýší žaloba růst platů doktorů?

Platy by mohly růst doktorům rychleji, než plánuje vláda v případě, že by Lékařský odborový klub uspěl se žalobou, kterou podal tento týden u pražského soudu na Českou republiku. Požaduje v ní splnění memoranda, kterým stát v roce 2011 zaručil, že nejpozději k 1. lednu 2013 dosáhnou platy lékařů v nemocnicích 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy v zemi, podle kvalifikace, praxe a při maximálně osmi hodinách přesčasů týdně. Výměnou za to lékaři ukončili protestní akci Děkujeme, odcházíme.

Lékařský odborový klub počítá, že pro splnění memoranda by platy lékařů měly stoupnout podle délky praxe zhruba o 12-25 tisíc. Vláda to ale odmítá. Podle premiéra i ministra zdravotnictví není memorandum, podepsané někdejším ministrem Leošem Hegerem (TOP 09), právně závazné. Že by Lékařský odborový klub se žalobou uspěl, kabinet neočekává.

Heger k memorandu uvedl, že šlo spíše o džentlmenskou dohodu. Myslí si, že není právně vymahatelná. Platy ve zdravotnictví je podle něho třeba dál zvyšovat, protože „napětí v systému je obrovské“.