Po několika měsících se znovu spouští elektronické recepty

SÚKL znovu spouští elektronické recepty (zdroj: ČT24)

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) po několikaměsíčním výpadku znovu spouští elektronické recepty. Ty přestaly fungovat na konci loňského roku kvůli sporu o licenci s původním dodavatelem programu. Ústav proto v lednu vypsal výběrové řízení na nový software. Už ve středu ho testovaly některé lékárny, poslední březnový den se systém spouští oficiálně.

Provoz systému elektronických receptů v prosinci zastavil pražský městský soud v rámci předběžného opatření. Důvodem byl spor o softwarovou licenci - firma Tronevia totiž podala na SÚKL žalobu s tím, že je software její a státní ústav ho používá neoprávněně, protože smlouvy vypršely loni v srpnu.

Firma pak nabídla dohodu, na základě které by byl okamžitě obnoven běh všech systémů. Jenže ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) označil navržené podmínky za vydírání. Lékový ústav pak spolupráci ukončil a hledal nového dodavatele softwaru.

„Podařilo se nám v poměrně krátké době zprovoznit náhradní systém, který SUKL přišel na 3,6 milionu včetně servisu na 6 měsíců,“ uvedla mluvčí ústavu Lucie Šustková.

Největší problémy způsobil výpadek pacientům, kteří si nestihli před svátky vyzvednout léky. „Pro ně to byl problém, protože léky nešly vydat, a museli znovu k lékaři,“ vysvětluje lékárnice Jana Vobicková. Na elektronické recepty bylo vázané také vydávání léčebného konopí. Pro něj vytvořil lékový ústav už dříve samostatný registr.

Vydáno pod