Si Ťin-pchinga provází obrovské policejní manévry. I kvůli teroru

Události: Čínského prezidenta střeží tisíce policistů (zdroj: ČT24)

Policejní ochranná služba v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga mluví o vůbec největší akci svého druhu v novodobé historii Česka. Na bezpečnost vůdce komunistického impéria a jednoho z nejmocnějších mužů světa v Praze dohlíží několik tisíc policistů, tedy víc než při návštěvách amerických či ruských prezidentů. Jedním z důvodů jsou i teroristické útoky v Evropě.

Čtvrtý terminál ruzyňského Letiště Václava Havla před příletem čínské hlavy státu obsadili ostřelovači, pyrotechnici se psy i speciální zásahové týmy. „Jsou vybaveni plnou balistickou ochranou, mají dlouhé i krátké zbraně,“ popsal výbavu členů speciálního komanda Martin Silovský, vedoucí oddělení mobilního zásahu policie.

Odstřelovači byli na stanovištích na ruzyňském letišti již od 7 hodin ráno, okolí přistávací dráhy hlídali až do vzdálenosti 5 kilometrů. „Musíme sledovat všechno, co je v dané situaci nestandardní oproti normální situaci. To znamená podezřelé osoby, srocení osob nebo podezřelá vozidla,“ popsal své úkoly jeden ze sniperů. „Přihlížíme i k riziku spojenému s nedávnými teroristickými útoky v Paříži a Bruselu,“ dodal Silovský.

Gripeny a zavřená magistrála

Krom opatření na letišti byla bezpečnost Si Ťin-pchinga zajištěna i ve vzduchu. Čínský letecký speciál od státních hranic až do přistání doprovázela dvojice stíhaček gripen. Ihned po příletu se v těsné blízkosti prezidenta začali pohybovat dva čeští osobní strážci. Jedním z nich je přímo ředitel ochranné služby Policie ČR Jiří Komorous. 

K přesunům po Praze čínská delegace využívá speciálně upravená auta české ochranné služby. Z taktických důvodů a kvůli bezpečnosti se čínští hosté městem přesouvají ve dvou různých kolonách. Přejezd čínského konvoje z letiště k pražskému hotelu Hilton, kde je Si Ťin-pching ubytován, znamenal komplikace pro řidiče. Magistrála se okolo půl třetí uzavřela. Kolona k hotelu přijela v protisměru.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hilton – nejhlídanější hotel

V bezprostředním okolí hotelu Hilton budou po celou dobu návštěvy čínského prezidenta platit ta nejpřísnější bezpečnostní opatření. „Kromě prověřených osob a členů bezpečnostních týmů nebude mít nikdo jiný do uzavřených zón vstup,“ vysvětluje Komorous.

K hotelu se dostanou jen vozy se speciálním povolením, jejich útroby budou prohledávat psi vycvičení k hledání výbušnin. Na střeše budovy jsou v pohotovosti odstřelovači. Okolí Hiltonu hlídají desítky policistů v uniformách i civilu.