Česká jednotka "bezejmenných" se chystá do Iráku cvičit piloty L-159 Alca

Události: Mise českých vojáků v Iráku (zdroj: ČT24)

Na svou první zahraniční misi se chystají piloti a mechanici bitevníků L-159 Alca. Přibližně třicítka vojáků  bude pomáhat iráckým pilotům plánovat, provádět a vyhodnocovat jejich lety. Předpokládá se, že někteří Češi se v misi vystřídají několikrát. Školicí operaci musí schválit vláda i parlament, trvat by měla minimálně do konce prosince 2018.

Zatím se předpokládá, že první čeští vojáci odletí do Iráku ještě v první polovině letošního roku, nejpozději během června. 

Armáda z bezpečnostních důvodů tají jejich totožnost. Chce tak je samotné i jejich rodiny ochránit před pomstou islamistů. Velitel pozemního personálu Leteckého poradního týmu Irák Marek P. zdůrazňuje bezpečnost a opatrnost při zveřejňování těchto informací.

Mám větší starost o svoje blízké tady než o svoji bezpečnost v Iráku.
Jan B.
pilot L-159, Letecký poradní tým Irák

Česká výcviková jednotka bude sloužit na letecké základně Balád, 60 kilometrů severně od Bagdádu. Za úspěšné nasazení letounů L-159 v iráckých barvách se zde modlil i duchovní irácké armády. 

Irácká základna Balad
Zdroj: ČT24

 Součástí českého kontingentu bude také speciální ochranná složka. Mohou to být bojové jednotky, ale i jednotka Vojenské policie, uvedl náčelník Generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) pak zdůraznil, že Češi nejdou „vysloveně do nějakého bitevního pole“ a že je tam poměrně silná irácká posádka. 

Vláda schválila prodej přebytečných bitevních letounů L-159 Alca irácké armádě v loňském roce. Jde celkem o 15 strojů, plus veškerý servis a výcvik pilotů a pozemního personálu.

  • Bitevníky L-159 Alca, které jsou vzdálenými nástupci cvičných, popř. lehkých bitevních letadel L-39 a L-59 vyvíjené od 60. do 80. let minulého století.
  • Na přelomu století vyrobilo Aero 72 těchto strojů pro českou armádu. Část z nich však šla rovnou do skladu, vojsko pro ně využití nemělo.
  • Vzdušné síly AČR v současnosti používají 19 letadel Alca, z nichž část byla navíc upravena z bojové verze L-159A na cvičnou L-159T1.
  • Irák od Česka kupuje patnáct bitevních letadel.