Počasí potvrdilo předpověď. V Jeseníkách napadlo až patnáct centimetrů sněhu

Vývoj počasí od ranních hodin potvrdil předpoklady meteorologů, kteří předpovídali sněžení. Nejvíce sněhu napadlo především v horských oblastech Jeseníků, kde přibylo okolo patnácti centimetrů sněhu. Sníh však zatím nezpůsobil žádné významné komplikace v dopravě a silničáři hlásí, že při zvýšené opatrnosti jsou silnice i na horách bezpečně sjízdné.

„Přímo v Jeseníku v noci napadlo zhruba deset centimetrů těžkého mokrého sněhu. Ve vyšších polohách okresu to bylo až patnáct centimetrů. Na silnicích je ráno po chemickém posypu vrstva rozbředlého sněhu. Opatrnost je na místě,“ řekl dispečer jesenické správy silnic.

Podstatně méně sněhu napadlo v Beskydech, pro které meteorologové předpovídali stejný příval sněhu, jako pro Jeseníky. „Leží tady okolo pěti centimetrů čerstvého sněhu,“ sdělil reportér ČT Radek Viglaš.

Omezení pro kamiony

V Libereckém kraji připadlo až deset centimetrů sněhu. Silničáři proto pro nákladní dopravu uzavřeli úsek silnice od Tanvaldu k hraničnímu přechodu s Polskem v Harrachově na Semilsku. Silnice byla pro kamiony uzavřená od půlnoci do osmi hodin ráno.

Zatím na neurčito je pro kaminoy uzavřená silnice mezi Ostravicí a Starými Hamry kolem přehrady Šance v Beskydech. Přehrada je zdrojem pitné vody pro Ostravsko, silničáři proto nemohou v jejím okolí používat chemický posyp.

V nadmořské výšce nad 400 metrů zasáhlo sněžení téměř celé území České republiky a nová sněhová pokrývka se pohybuje od tří do patnácti centimetrů. Meteorologové očekávají, že na horách se čerstvý sníh udrží, protože teploty se tam mají pohybovat od mínus jednoho do mínus šesti stupňů. V nížinách a ve středních polohách však sníh během dne roztaje.

Vydáno pod