První iráčtí uprchlíci v Česku dostali azyl. Místo bydliště – Smilovice

Uprchlíci ve Smilovicích dostali azyl (zdroj: ČT24)

Křesťanští uprchlíci z Iráku, kteří přechodně bydlí ve Smilovicích na Frýdecko-Místecku, dostali od úředníků z ministerstva vnitra azyl. Ve středisku Karmel, které má v nájmu Slezská diakonie, zatím žije 14 běženců – deset dospělých a čtyři děti. Do konce března k nim přibydou další.

S azylem dostali iráčtí uprchlíci prakticky stejná práva a povinnost jako většina Čechů. Co se jich ale netýká, je branná povinnost a nesmějí také volit. „Zatím mají v dokladech jako přechodné bydliště napsané právě Smilovice,“ říká redaktorka ČT Tereza Krumpholzová s tím, že se to brzy změní, protože většina uprchlíků se za pár týdnů přesune do bytů na Třinecko a na Ostravsko.

V neděli 20. března by měla dorazit do Smilovic další skupina. Na ruzyňské letiště dorazí asi 23 uprchlíků a z toho osm dorazí na Karmel do Smilovic.
Zdeněk Kašpárek
mluvčí Slezské diakonie

V křesťanském středisku Karmel má celkem bydlet zhruba třicet Iráčanů. Prvních čtrnáct z nich už dorazilo. Jejich příjezd organizuje a financuje nadace Generace 21. Ta zaštiťuje přemístění i dalších křesťanských rodin z Iráku a Libanonu do Česka. Vláda rozhodla, že přijme celkem 153 lidí.