Vláda potvrdila volbu Očka do čela TA ČR všem výhradám navzdory

Petr Očko bude předsedou Technologické agentury (TA ČR), která přiděluje granty na aplikovaný výzkum. Ačkoli nominaci dosavadního úředníka ministerstva průmyslu a obchodu kritizovala část odborné veřejnosti, vláda jeho jmenování jednomyslně schválila.

Vláda schválila návrh na jmenování Petra Očka předsedou TA ČR na návrh vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Ta v tajné volbě navrhla právě jej, přestože dosavadní předsedkyně agentury Rut Bízková získala více nominací od firem, univerzit i akademických
ústavů. Celkem jich získala 58 oproti dvěma Očkovým. Při hlasování rady zvítězil Očko podle předsedy rady Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) o jediný hlas.

Výsledek proto vzbudil u odborné veřejnosti rozruch. Vysoké školy, ale i Výzkumná rada TA ČR daly najevo pochybnosti o transparentnosti, Pavel Bělobrádek se při interpelacích ve sněmovně bránil obvinění z pletichy. Členka vládní rady, senátorka Eva Syková ale zdůvodnila výsledek hlasování rozpory mezi RVVI a Bízkovou v poslední době. Uvedla, že se v poslední době těžko domlouvaly i na zcela jednoduché věci. „Více hlasů dostal pan Očko. Jsem přesvědčena, že jeho zvolení neohrozí činnost agentury,“ uvedla Eva Syková.

Zbyněk Frolík z vedení Svazu průmyslu a dopravy ČR však ještě doufal, že vláda rozhodnutí RVVI zvrátí. „Pan Očko měl nominaci od Asociace malých a středních podniků, které toho ve výzkumu a vývoji dělají zanedbatelné procento. A paní Bízková, která práci dělala extrémně skvěle, tak přestože měla asi 58 nominací, tak nebyla zvolena. Vůbec nerozumíme tomu, jak volba probíhala,“ poukázal. Jeho naděje však vláda nesplnila a potvrdila volbu RVVI.

Technologická agentura ČR rozděluje každoročně téměř tři miliardy korun, které mají sloužit k podpoře aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací. Granty přiděluje v sedmi programech určených na podporu spolupráce státu s podnikatelskou sférou, ale i na výzkum, experimentální vývoj a inovace pro potřeby státní správy.

Vydáno pod