Roudnice strhla invalidní důchod chlapci z dětského domova – kvůli poplatku za odpad

UDÁLOSTI: Roudnická exekuce poplatku za svoz odpadu (zdroj: ČT24)

Úřad v Roudnici nad Labem pomocí exekutorů strhl handicapovanému chlapci z šumavského dětského domova jedenáctitisícový dluh za svoz odpadu. Mladík má v Roudnici úředně hlášené trvalé bydliště. Zákon od ledna sice z dětí v domovech platbu sejmul, podle radnice ale úřad o chlapci nikdo neinformoval.

Změna v placení poplatků za svoz odpadu, která ulehčuje život klientům dětských domovů, platí od začátku letošního roku. V uplynulých dvou letech si obce mohly vybrat, zda poplatek vyměří dítěti, nebo rodičům. V prvním případě mohly dluhy růst na tisícové částky, aniž by o tom mělo dítě tušení.

Od Nového roku leží povinnost platit poplatky za svoz odpadu na rodičích, zákon navíc umožňuje, aby obce již vyměřené poplatky odpustily. To se ale nestalo v případě devatenáctiletého Štefana Berkyho, který žije v dětském domově v Kašperských Horách a kvůli zdravotním problémům a řečovým potížím pobírá invalidní důchod.

Roudnice: Žádné informace nebyly hlášeny

Jak uvádí ředitelka šumavského domova Marie Kučerová, z invalidního důchodu chlapci zmizelo jedenáct tisíc korun, po kterých sáhl exekutorský úřad kvůli nezaplaceným odpadům v Roudnici nad Labem. Zde se Berky narodil a na zdejším úřadě, který dluh vyměřil, má své trvalé bydliště.

Roudnice se ale hájí tím, že o chlapci nic nevěděla. „Žádné informace o jiné doručovací adrese chlapce nebo osoby za něj odpovědné ani okolnosti rozhodující pro osvobození od místních poplatků nebyly nahlášeny,“ uvedl mluvčí Jan Vancl.

„Ti lidé dobře vědí, kde Štefan je, a vědí, že musí mít opatrovníka,“ namítl mladíkův opatrovník Jan Voves. Také advokátka Alena Vlachová, která mladistvým z dětských domovů s oddlužením dlouhodobě pomáhá, považuje případ za zarážející. „Je skutečně omezen ve svéprávnosti, nemá plnou způsobilost, ještě navíc město pro vyměření i vymáhání zvolilo způsob, který je podle mě v rozporu se zákonem,“ podotkla.

Vydáno pod