Sníh zasypal Vysočinu i Pardubicko - v noci hrozí náledí

Silné sněžení komplikovalo od rána dopravu na východě republiky, vozovky pokrývá uježděný nebo rozbředlý sníh. Vydatně sněžilo hlavně na Českomoravské vrchovině a ve východních Čechách. V Pardubickém kraji napadlo za několik hodin i 30 centimetrů. Nyní už sněžení pomalu slábne. Meteorologové ale varují, že se v noci na středu může na mokrých silnicích v několika krajích tvořit náledí.

Ve východních Čechách už největší přívaly sněhu doznívají. Do večera ale místy v polohách nad 400 metrů ještě napadne pět až deset centimetrů nového sněhu. Mokré povrchy komunikací navíc mohou v noci namrzat, místy se bude tvořit náledí a někde také zmrazky.

Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí od úterních 21:00 do středečních 09:00 pro kraje Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Vysočinu, většinu středních Čech a část Jihomoravského kraje.

V Pardubickém kraji zasáhl příval sněhu zvláště Hlinecko a Chrudimsko. Silničáři nasadili na odklízení 100 sypačů a stovku traktorů s radlicí. Energetici musejí opravovat několik poruch na rozvodných sítích elektřiny. 

V okolí Hlinska leží i 30 centimetrů nového sněhu, pro kamiony jsou některé silnice sjízdné pouze se sněhovými řetězy. Dílčí problémy zde mohou být na silnicích nižších tříd, které se nesolí, ale pouze pluhují. Silničáři proto doporučují nákladním autům použít sněhové řetězy. Na Svitavsku se místy ve vyšších polohách vytvářejí sněhové jazyky. 

Na Vysočině už v noci na úterý napadlo i přes deset centimetrů mokrého sněhu. Nový přibýval rychlostí až pět centimetrů za hodinu. Policisté zatím zaznamenali asi tři desítky nehod. Obešly se bez vážných zranění. Odpoledne ale sněžení sláblo a v noci má úplně ustat.

Nehoda osobního automobilu u Zhoře na Jihlavsku
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Sníh komplikoval dopravu i na jihu Moravy. Na dálnici D1 u Domašova se ráno stalo několik nehod. Nejprve kolem 07:40 havarovala tři osobní auta, o něco později měl kolizi osobní a nákladní vůz. Na místě se tvořila kolona. Teploty v kraji se pohybují mírně nad nulou, sníh tak na vozovce vytváří rozbředlou vrstvu.   

Nejteplejší zima v historii měření

Východ republiky sice v těchto dnech trápí přívaly sněhu, Česko ale zažilo jednu z nejteplejších zim v historii měření. V prosinci a únoru teplota překonala průměr i o čtyři stupně Celsia. Samotný poslední měsíc loňského roku byl nejteplejší za celé půlstoletí. Meteorologická zima skončila s posledním únorovým dnem.