Proč nesídlí prezident v dřevěné tvrzi? Ozřejmí to výstava v Lánech

Studio 6: Lány představují prezidentskou rezidenci (zdroj: ČT24)

K 166. výročí narození Tomáše Garrigua Masaryka připravilo lánské muzeum věnované jeho odkazu výstavu shrnující historii místního zámku. Místo, které jako by dýchalo Masarykovým odkazem, totiž patří státu až od roku 1921. Nejstarší stavba ale na místě současného zámku stála již ve středověku – byla to dřevěná tvrz.

Nejstarší záznamy o sídle v Lánech jsou z doby Václava IV., konkrétně z roku 1392. „Ze 14. století máme záznamy o opravě lánské dřevěné tvrze a krčmy,“ přiblížil architekt, badatel a autor obrazů znázorňujících dávnou lánskou minulost Jaromír Doležal.

Ze středověké dřevěné tvrze sice v Lánech nic nezbylo, stavba, která ji téměř po 200 letech nahradila, však již – svým způsobem – stojí dodnes. Šlo o novou zděnou tvrz, kterou nechali tehdejší vlastníci Zejdlicové ze Šenfeldu postavit v roce 1572. Jaromír Doležal odkázal na výzkum Františka Kašičky, podle kterého stála tvrz na místě současného levého zámeckého křídla.

V původní podobě však zděná tvrz dlouho nevydržela. Lány koupil Rudolf II. a nechal ji zásadně přestavět. „Základy se staly součástí dalšího architektonického skvostu, a to renesančního zámku,“ popsala ředitelka Muzea T. G. M. Magdalena Elznicová Mikesková.

Současnou podobu zámek získal za Fürstenberků

Nová stavba představovala jedinečnou kombinaci tvrze a zámku, ani to ale nezabránilo vojskům bojujícím ve třicetileté válce, aby ji neponičila. Po válce připadly Lány Valdštejnům, kteří provedli barokní úpravy a nechali přistavět patro.

Neméně zásadní byla pro lánský zámek éra Fürstenberků v 19. a na počátku 20. století. Zámek tehdy dostal svůj charakteristický vnější vzhled. „Přistavěli mansardovitou střechu,“ upřesnila Magdalena Elznicová Mikesková.

Státní je lánský zámek až od roku 1921. Od počátku byl míněn jako venkovské sídlo prezidenta republiky. Tomáš Garrigue Masaryk k potřebným úpravám povolal slovinského architekta Jože Plečnika.

„Věnoval se architektuře na Pražském hradě a zároveň pokračoval na Lánech. Nechal přestavět interiér a udělal také velkou část realizace lánského zámeckého parku,“ popsala autorka výstavy o historii zámku Daniela Vokounová. 

Historii rezidence shrnuje výstava Od vladyckého dvora k prezidentské rezidenci. Potrvá pouze měsíc a týden, do 10. dubna. Lánské muzeum T. G. M. stojí u hlavní silnice od Stochova nedaleko hlavní zámecké brány.

Vydáno pod