Sníh zasypal Moravu, v noci hrozí námraza

Sníh zasypal Moravu, v noci hrozí ledovka (zdroj: ČT24)

Dopravních problémů, které způsobila chumelenice, sice ubývá, nyní však meteorologové varují před námrazou. V noci budou teploty klesat pod bod mrazu, po celé republice proto mohou namrzat silnice, náledí hrozí především na západě Čech. Sněžení se přesunulo hlavně na severní Moravu, v noci na čtvrtek by nejvíce sněhu mělo napadnout na Vysočině. Energetici už také odvolali kalamitní stav i v posledních okresech: Příbram a Praha-západ.

Většina komunikací v Česku je bez obtíží průjezdná, uježděný sníh na silnicích leží jen ve vyšších polohách. Před novou vrstvou sněhu a sníženou viditelností varovali silničáři pouze na Ústecku, Liberecku, v Jeseníkách a v okolí Kladna ve Středočeském kraji. Teploty se pohybují nad nulou, náledí a zmrazky tak začínají pomalu roztávat, silnice jsou mokré, ale sjízdné.

Stav dálnic a rychlostních silnic v celé republice sleduje prostřednictvím 300 kamer Národní dopravní informační centrum v Ostravě. Situace je výrazně klidnější a přehlednější než během pondělka. „Nehod zásadním způsobem ubylo,“ potvrdil vedoucí centra Ctirad Weissmann.

Situace se dostává do normálu. Řidiči samozřejmě musí být maximálně obezřetní, vozovka může někde klouzat.
Ctirad Weissmann
vedoucí Národního dopravního centra v Ostravě

V noci silnice znovu pokryje led

Podle meteorologů bude sněžení sice pokračovat, nebude však již tak intenzivní. V nižších a středních polohách by mělo postupně přecházet do deště se sněhem. Nejvyšší denní teploty budou od tří do šesti stupňů Celsia, na horách od nuly do tří stupňů.

Náledí se může začít znovu tvořit během večera a noci, a to především v západní polovině Čech, kde v nižších polohách leží mezi 3 a 15 centimetry sněhu. Ten bude během dne odtávat a večer opět zmrzne. Aktuální varování meteorologů se týká Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského a Ústeckého kraje, Prahy a větší části Středočeského kraje.

Ve zbytku republiky se náledí objeví jen ojediněle. V místech, kde se bude led tvořit, musejí lidé dát pozor na kluzké silnice i chodníky. Řidiči by měli sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně.

Ve čtvrtek v noci a ráno má výrazněji sněžit především na Českomoravské vysočině. Napadne tam pět až deset centimetrů těžkého mokrého sněhu, který může lámat větve a stromy, varoval Český hydrometeorologický ústav.

Tah na Slovensko není chemicky ošetřený

Pro kamiony a nákladní vozy nad 3,5 tuny byla do pravého poledne uzavřena silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Vede totiž kolem vodní nádrže, silničáři tak komunikaci nesmějí chemicky ošetřovat a kamiony často uvíznou v táhlém kopci a zablokují dopravu. Aktuálně je silnice pro ujetou vrstvu sněhu sjízdná jen se zvýšenou opatrností.

Pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny je nadále uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku na Liberecku na Raspenavu přes Oldřichovské sedlo. Nákladní vozy tude neprojedou až do pátku. „Těžké kamiony mohou využít objízdnou trasu přes Frýdlant, která je sice o pět kilometrů delší, časově to ale vyjde nastejno, protože tam se silnice solí,“ uvedl krajský dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil. 

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)