Intenzivní rehabilitace pomáhá dětem s mozkovou obrnou – problém je ale s úhradou péče

Události: Pomoc dětem s poškozeným mozkem (zdroj: ČT24)

V Sanatoriích Klimkovice odstartoval výzkumný projekt, který chce přesvědčit zdravotní pojišťovny o účinnosti rehabilitačního programu pro děti s poškozením mozku. Cílem je dostat ho na seznam plně hrazených výkonů. Rodiče doteď platí kolem padesáti tisíc korun za pobyt, který lékaři doporučují dvakrát ročně. Projekt spustili v Klimkovicích poté, co tam pomohli už stovkám dětí.

Výzkumného projektu v Sanatoriích Klimkovice se účastní například Štefkovi z Brna. Jejich pětiletý, předčasně narozený syn má těžce poškozený mozek. Potřebných asi 50 tisíc na jeden pobyt ale rodina nemá. V rámci projektu je péče pro vybrané děti zdarma, trvat bude rok a půl. 

„Vidím v tom pro syna velké plus, že by se konečně mohl rozpohybovat,“ říká Dita Štefková.

Jak říká odborný garant projektu Zdeněk Machálek, smyslem je poskytnout pacientovi individuální léčebnou rehabilitaci po dobu tří až čtyř hodin denně. Tak intenzivní léčbu totiž zatím zdravotní pojišťovny neplatí. Přispívají jen na tři půlhodinové procedury denně – ovšem bez ohledu na to, jestli jde jen o inhalace, nebo třeba o rehabilitaci. 

Dívka, která byla na vozíčku, teď zvládne chodit na čtyřbodových berlích

Zanedlouho dospělá Lucie patří k prvním klientům, kteří intenzivní rehabilitační program v Klimkovicích absolvovali. Za poslední čtyři roky tam byla šestnáctkrát. Jak říká její otec Aleš Stříbný, než Lucie s rehabilitací začala, jen seděla na vozíčku. „Intenzivní rehabilitací jsme se dopracovali k tomu, že Lucinka už chodí na čtyřbodových berličkách,“ dodává.

Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Fridrich konstatoval, že až budou k dispozici výsledky studie, pojišťovny zváží, jakým způsobem zahrnout tuto terapii do seznamu zdravotních výkonů.

V Česku se každý rok narodí kolem dvou set padesáti dětí s dětskou mozkovou obrnou. Trvalou rehabilitaci potřebuje asi sedm a půl tisíce dětí.