Policie díky nové výbavě efektivněji zajišťuje stopy a vybírá pokuty

Události: Efektivnější policie díky novým vozům i laboratoři (zdroj: ČT24)

Práce policie se zefektivnila díky nově nakoupené technice. Dopravní policisté od řidičů vybírají první pokuty za dopravní přestupky odhalené v nových speciálně upravených vozech. Další dostanou již v dubnu. A lépe se pracuje také kriminalistům v nových mobilních laboratořích přímo na místě činu.

Policisté v neoznačených vozech sledují celkové chování řidičů, překračování rychlosti, nedání přednosti v jízdě a další přestupky. Nových speciálních aut jezdí na českých silnicích celkem padesát. Kromě radarů jsou jejich součástí i výkonné kamery, které se vyžívají třeba u nebezpečného předjíždění či jízdy na červenou.

Celkem za všechny vozy policie zaplatila 110 milionů z Fondu zábrany škod, do něhož přispívá každý řidič z povinného ručení. „Slibujeme si od tohoto plošného nasazení i to, že dojde ke snížení počtu těch nebezpečných závažných přestupků a tím poklesnou i následky na dopravních nehodách,“ říká ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Neoznačený vůz dopravní policie
Zdroj: ČT24

Na dálnicích už jezdí také dvacítka nových stíhacích aut značky Škoda Superb a Volkswagen Passat. Těch má policie dohromady čtyřicet. Za bezmála čtvrt miliardy pak také policie pořizuje už běžně označená auta s moderními majáky, automatickými převodovkami i skříňkami na dlouhé zbraně.

Čtyřkolky, čluny, vrtulník, náklaďák i laboratoře

Policejní vozový park ještě doplňuje 46 čtyřkolek. Z dalších dopravních prostředků používají policisté 16 kajutových a nízkoponorných člunů, speciální vybavený vrtulník pro pátrací a záchranné práce a nákladní automobil pro přepravu nebezpečného materiálu. Všechnu tuto techniku nakoupili převážně z evropských fondů.

K novému vybavení policie patří i mobilní kriminalistické laboratoře. Vyšetřovatelé je od konce loňského roku využívají přímo na místě závažných trestných činů. Snímání a zajišťování stop na místě činu je tak rychlejší i pohodlnější.

Celkem policie pořídila 41 takových mobilních laboratoří. Speciál mimo jiné veze také elektrocentrálu, nářadí, projede i těžším terénem. Za nová auta a techniku pro kriminálku zaplatila policie skoro 240 milionů korun.

Policejní laboratoř
Zdroj: ČT24