Sobotka: Stropnický udělal chybu, ale neodvolám ho

UDÁLOSTI: Opozice žádá odvolání Stropnického, Sobotka to odmítl (zdroj: ČT24)

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dopustil chyby, když komentoval únos pětice Čechů v Libanonu. Podle premiéra však nejde o tak závažný přehmat, aby kvůli tomu navrhl Stropnického odvolání.

Sobotka novinářům po jednání ve Sněmovně řekl, že Stropnickému nevystavil žlutou ani červenou kartu. „Chyba to byla, ale nemyslím si, že je to chyba, která by byla důvodem pro to, abych navrhoval jeho odvolání z vlády,“ řekl Sobotka.

Stropnický by se podle něj měl zamyslet nad tím, jestli je schopen se při zasedání vlády a Bezpečností rady státu účastnit projednávání bodů, které jsou v některém z utajovaných režimů, protože člen vlády musí přizpůsobit své chování příslušnému stupni utajení. 

Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše se Stropnický špatně vyjádřil. „My jsme si vysvětlili názory na vyjádření pana Stropnického. Já si myslím, že on se vyjádřil na základě věcí, které byly publikovány v médiích,“ podotkl Babiš. „Jeho pozice ve vládě je normální, jak byla, nevidím důvod, proč by se měnila,“ dodal s tím, že kdyby se ukázalo, že nějaký ministr vynesl utajované informace, musí ve vládě skončit.

Na setrvání Stropnického ve funkci reagovala také opozice. Podle ODS vyměnil premiér Sobotka účast Stropnického ve vládě za to, že nebude mít konflikt s hnutím ANO. Veškerou zodpovědnost tak podle občanských demokratů vzal na sebe. Předseda strany Petr Fiala dodal, že ODS trvá na odstoupení ministra obrany.

Stropnický: Necítím potřebu se obhajovat

Stropnický nedávno potvrdil, že podmínkou propuštění pěti Čechů zadržovaných v Libanonu bylo to, aby Česká republika nevydala v Praze zadržovaného Libanonce Alího Fajáda do Spojených států. Fajád byl nakonec propuštěn z vězení ve stejný den, kdy se pět Čechů vrátilo do vlasti. Tento krok tvrdě kritizovaly Spojené státy.

Stropnický ve čtvrtek uvedl, že necítí potřebu se obhajovat. „Já jsem dostal otázku, a teď jsem byl během tří sekund postaven do situace, jestli mám flagrantně lhát a jestli mám připustit, že na tom něco je. Já jsem to rozhodně nevyzradil,“ řekl novinářům.

Jeho odchod kvůli potvrzení mediálních spekulací požaduje část opozice. Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že by měl Stropnický zvážit setrvání ve funkci. Po pátečním jednání Bělobrádek uvedl, že respektuje názor Sobotky a Babiše, trvá ale na tom, že Stropnického slova byla závažnou chybou.

TOP 09: Vláda propuštěním Fajáda porušila zákon

Podle TOP 09 vláda při propuštění Libanonce Alího Fajáda porušila české i mezinárodní právo. Když muže podezřelého z terorismu nevydala do Spojených států, měla ho za údajné trestné činy stíhat v Česku, je přesvědčena opoziční strana.

Kvůli případu se TOP 09 obrátila na Městské státní zastupitelství v Praze, aby zvážilo, zda nebyl spáchán trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby, popřípadě jiný. „Ministr spravedlnosti měl jen dvě legální možnosti. Buď Alího vydat spojencům, anebo zajistit jeho stíhání na území České republiky. Propuštění Fajáda bylo nejen nezákonné, ale ohrozilo i bezpečnost občanů,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Patrně jediná chyba, kterou ministr Stropnický udělal, bylo to, že si neuvědomil, že když to řekne ministr, tak že to zní úplně jinak, než když si to někdo přečte v novinách.
Petr Pelz
bývalý ředitel Vojenské zpravodajské služby

Ministerstvo spravedlnosti toto nařčení odmítlo a zdůraznilo, že Spojené státy nežádaly o provedení stíhání v Česku a že propuštěním Fajáda právní předpisy neporušilo. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) také upozornil na to, že trestní stíhání nezahajuje ministr, ale státní zastupitelství.

„Spojené státy nepožádaly. Krom toho by si měli uvědomit, že ministr spravedlnosti nezahajuje trestní stíhání, to dělá státní zastupitelství. Mně je známo, že městské státní zastupitelství se zabývalo otázkou, jestli nemá proti panu Fajádovi zahájit stíhání z nějakého důvodu a neudělalo to,“ vzkázal kritikům Pelikán.

Vydáno pod