Za alkami půjdou do Iráku i instruktoři, nabízí Česko v rámci boje s IS

Po bitevních letadlech L-159 Alca by mohla česká armáda poslat do Iráku také instruktory, kteří budou přímo na Blízkém východě školit na létání s alkami místní piloty. Řekl to ministr obrany Martin Stropnický, který o možnosti jednal se svým americkým protějškem Ashtonem Carterem. Návrh, který má být dalším příspěvkem Česka k boji s tzv. Islámským státem, předloží ministr Stropnický vládě.

Ashton Carter podle Martina Stropnického na společném jednání zdůrazňoval, že pro boj s Islámským státem je důležitý především výcvik a trénink iráckých sil. „V tom smyslu jsme ho mohli informovat o tom, že chystáme návrh, který chci přinést do vlády: Vyslání zhruba 30 lidí do Bagdádu. Z toho zhruba čtyři by byli letečtí instruktoři, technici a nějaké zázemí,“ uvedl Martin Stropnický.

Zatím se iráčtí piloti na stroje L-159 cvičí v Česku. „Předevčírem (v pondělí) byli u nás certifikováni první čtyři iráčtí piloti na L-159, kteří se teď budou vracet domů,“ upozornil ministr. Po přesunu českých instrukturů do Iráku by mohl výcvik pokračovat. Sžití pilotů s bitevníky vyrobenými Aerem má napomoci i shodná avionika s víceúčelovými stíhačkami F-16, které irácké letectvo používá.

Lehké bitevní letouny Alca prodává Česko Iráku, ten je ale zatím nemůže nasadit, protože je k dokončení transakce ještě potřeba souhlas Velké Británie. Ta se musí vyjádřit jako dodavatel jedné ze součástek. Ministr Stropnický vyjádřil naději, že Londýn situaci brzy odblokuje.

  • Bitevníky L-159 Alca, které jsou vzdálenými nástupci cvičných, popř. lehkých bitevních letadel L-39 a L-59 vyvíjené od 60. do 80. let minulého století.
  • Na přelomu století vyrobilo Aero 72 těchto strojů pro českou armádu. Část z nich však šla rovnou do skladu, vojsko pro ně využití nemělo.
  • Vzdušné síly AČR v současnosti používají 19 letadel Alca, z nichž část byla navíc upravena z bojové verze L-159A na cvičnou L-159T1.
  • Irák od Česka kupuje patnáct bitevních letadel.

Také Německo oznámilo, že půjčí Iráku půl miliardy eur na stabilizaci země. Díky tomu by se mohl omezit počet Iráčanů, kteří prchají do Evropy. Iráčané jsou v současnosti druhou nejpočetnější skupinou běženců přicházejících do Německa. Spojené státy potom podle Ashtona Cartera znásobily svoje úsilí v boji proti tzv. Islámskému státu a chtějí se zaměřit především na pomoc irácké armádě.

Vydáno pod