Advokát žádá odvolací soud o zrušení trestu pro soudce Havlína

Advokát bývalého soudce Ondřeje Havlína chce, aby odvolací soud zrušil původní rozsudek a nařídil nové projednání případu. Havlín původně dostal 6,5 roku vězení za korupci. Spolu s ním nepravomocně potrestal Okresní soud v Kladně i dalších šest lidí. I jejich právní zástupci navrhli u Krajského soudu v Praze zrušení nebo zmírnění trestů. Na zahájení odvolacího řízení Ondřej Havlín osobně přišel, což se stalo teprve podruhé za dobu, co soud případ rozplétá.

Odvolací řízení začalo rekapitulací dosavadního procesu, který se v loňském roce uskutečnil u kladenského soudu. V první hodině odvolacího řízení soud stihl shrnout zhruba polovinu celého případu, poté pokračoval ještě další dvě hodiny. Žalobce zastupuje šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová, která byla s verdiktem okresního soudu spokojena a proti rozsudku se neodvolala.

Havlínův advokát Michal Hráský soud vyzval, aby původní rozsudek zrušil a nařídil nové projednání případu. Je přesvědčen, že vyšetřování případu neproběhlo v souladu se zákonem.

Soud bude pokračovat ve čtvrtek. Obžalovaní přednesou závěrečné řeči a vyjádří se také státní zástupkyně. Je přesvědčena, že vystoupení advokátů nic nového nepřinesla. „Nezazněla žádná nová námitka, se kterou bychom se nevypořádávali v přípravném řízení nebo soud v řízení před soudem,“ uvedla Lenka Bradáčová.

Bývalý soudce byl u svého soudu teprve podruhé

Havlín se na veřejnosti objevil naposledy loni v květnu, kdy kauzu začal řešit kladenský okresní soud. Tehdy odmítl vypovídat a ze zbytku procesu se omluvil ze zdravotních důvodů. K odvolacímu soudu ale přišel, ačkoli opět odmítl vypovídat.

Kladenský soud Havlína potrestal za to, že nezákonně ovlivňoval trestní řízení ve prospěch pachatelů trestných činů, většinou opilých řidičů. Ovlivňování bylo podle obžaloby doprovázeno žádostí, nabídkou či poskytnutím úplatku. Podle nepravomocného rozsudku by měl také zaplatit 350 000 korun. Za korupci Havlínovi hrozilo až deset let vězení.

Redaktor ČT: O Havlínově korupci jsou jasné důkazy (zdroj: ČT24)

Postihům čelí dalších šest lidí z Havlínova okolí

V případu je obžalováno dalších šest mužů včetně státního zástupce Františka Fialy, advokáta Karla Matějky a advokátního koncipienta Borise Štefla, který je bývalým šéfem policejní inspekce. Podle obžaloby se dopustili třeba zneužití pravomoci, nadržování, přijetí úplatků či nepřímého úplatkářství. Fialovi soud uložil tři roky a deset měsíců ve vězení, Šteflovi podmínku na 2,5 roku a Matějka dostal sedmiměsíční podmínku. Za zprostředkování úplatků soud vyměřil dva roky vězení Ludvíku Sýkorovi.

Havlínův známý Gejza Berky dostal osmnáctiměsíční podmínku za to, že falešně přislíbil, že zařídí ovlivnění trestního řízení pro svého známého. Dalším odsouzeným byl Jaroslav Kříž, který řídil pod vlivem alkoholu a prostřednictvím Matějky chtěl po Havlínovi, aby zastavil trestní řízení. Soud za to Kříže poslal na deset měsíců do vězení.