Na výplatách by si mohli polepšit příští rok učitelé i policisté

Události ČT: Mezi koaličními poltiky zní návrhy na zvyšování platů ve veřejném sektoru (zdroj: ČT24)

Mzdy ve veřejném sektoru se mají dočkat zvýšení i v příštím roce. Prioritou jsou učitelé, policisté nebo zdravotníci. Zatímco podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) by příjem učitelů měl vzrůst o deset procent, policistům by podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) měly platy růst o inflaci. Pokud se nezlepší odměňování také lékařů a sester, hrozí podle premiéra jejich odchod do zahraničí.

Naposledy se vláda dohodla na zvyšování platů ve veřejném sektoru s platností od listopadu loňského roku. Policistům a hasičům se tak zvedly mzdy o tři procenta. Tarify učitelů se zvyšovaly průměrně o 3,3 procenta. Zdravotníkům se přidávalo o pět procent, ale až od ledna.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) říká, že další růst platů učitelů musí přijít. V mateřských školách berou učitelé průměrně 19 tisíc, v základních 22,5 tisíce a na středních školách přes 23 tisíc korun. Pro rok 2017 chce proto všem přidat deset procent. „Pokud si učitelů vážíme, nemůžeme respektovat nadále to, že vydělávají polovinu platu ostatních vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců ,“ uvedla Valachová.

Platy ve školství
Zdroj: ČT24

„Je tady důležitá investice do učitelů a ti jsou podhodnoceni. Učitelé by měli být řekněme jedni z nejlepších v oboru, kteří potom přicházejí a předávají znalosti,“ vyjadřuje záměru podporu Marian Jurečka (KDU-ČSL).  

Policejní prezident: Nástupní plat je skoro jako podpora v nezaměstnanosti

O zvýšení mezd se hlásí i další obory. Policejnímu prezidentovi Tomášovi Tuhému se nelíbí to, že teď příspěvek v nezaměstnanosti téměř odpovídá nástupnímu platu u policie. I podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) by se jejich situace měla zlepšit. Policisté už mají zpět, co jim bylo v předchozích letech seškrtáno. Teď pro ně chce ještě vedení zvýšení minimálně o inflaci, která za poslední roky nebyla zohledněna v růstu platů.

„Policisté by měli počítat minimálně s ročním nárůstem okolo dvou procent, to je naše ambice, kterou máme společně s ministrem vnitra,“ zmiňuje Tuhý.

Zdravotníci mohou hledat lepší v zahraničí

I další resorty mají svoje priority a plány jak platy zvyšovat. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) bude zásadní, jak moc se bude dařit ekonomice. „Pokud se rozpočet bude vyvíjet dobře, já bych se debatě nebránil,“ uvedl premiér. Sám zmiňuje růst platů ve zdravotnictví. Pokud se totiž nezlepší odměňování lékařů a sester, hrozí podle Sobotky jejich odchod do zahraničí. „Tohle je jeden z velkých problémů ve zdravotnictví a musíme ho překonat rychlejším růstem mezd lékařů a zdravotních sester,“ dodal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však prohlásil, že takové návrhy ještě neslyšel. „Zatím máme různé návrhy na snížení daní,“ dodal. U opoziční TOP 09 by ale s růstem platů ve veřejném sektoru nejspíš nenarazili. „V době, kdy jde ekonomika nahoru, mi nevadí nárůst platů ve státní správě. Vadí mi ale, že vláda zvýšila počet státních zaměstnanců o 21 tisíc. Tím uvalila na daňového poplatníka obrovské břemeno,“ upozornil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Růst platů ovlivní i růst minimální mzdy. Tu by chtěla sociální demokracie od příštího roku zvýšit z necelých deseti tisíc na 11 tisíc. Odbory chtějí narůst až o 1600 korun. Před skokovými změnami ale varuje Hospodářská komora.

Vydáno pod