Kriminalita v Praze byla nejnižší za téměř čtvrtstoletí, policie objasnila čtvrtinu případů

Počet trestných činů v hlavním městě dál ubývá. V roce 2015 jich policisté řešili přesně 64 095, což je nejméně od roku 1991. Objasnit se podařilo čtvrtinu trestných činů, jen o málo víc než ve srovnání s předcházejícím rokem.

Mezi trestnými činy tradičně převažovaly kapesní krádeže následované krádežemi věcí z aut. Od roku 2000 neklesla čísla zaznamenaných kapesních krádeží na území hlavního města pod hranici sedmi tisíc ročně. Loni meziročně vzrostl jejich počet ze 7078 už na 8309 skutků.

„Vnímáme to jako problém v tom, že zatímco například násilná kriminalita klesá, tato zůstává,“ uvedl náměstek šéfa pražských policistů Ivan Smékal. Kapsáři se často zaměřují na zahraniční turisty. „To je velmi nepříjemné a je v našem zájmu, aby tento druh trestné činnosti doznal zásadních změn,“ dodal.

Problematika kapesních krádeží nemile překvapila i nového šéfa pražských policistů Miloše Trojánka, který je ve funkci dva měsíce. Muž, jenž dříve vedl policisty v Jihočeském kraji, teď podotkl, že specifikem Prahy je oproti jiným regionům kumulace kriminality na menším prostoru. Za výhodu naopak označil dostupnost sil a prostředků – například to, že policejní hlídky jsou schopny rychle se dostavit na místo, kde se něco stane.

obrázek
Zdroj: ČT24

V případě dvou loňských vražd zůstává pachatel neznámý

Na území Prahy se lidé dopustili také vražd, bylo jich ale o čtyři méně než předloni, dohromady tedy dvacet čtyři. Policii se je ale daří spíše objasnit, neúspěšná byla ve dvou případech.

Obecně u násilné kriminality zaznamenávají policisté v posledních pěti letech stálý pokles. Za loňský rok bylo v Praze nahlášeno 1662 skutků, objasněna byla více než polovina. Podíl násilné kriminality na všech trestných činnech je v Praze 2,6 procenta, zatímco v celé zemi se pohybuje okolo šesti procent.

V Praze je denně v průměru spácháno 176 trestných činů.
Ivan Smékal
náměstek šéfa pražských policistů

Objasněnost všech druhů trestných činů činí 25,32 procenta, což je o 0,79 procenta více než předloni. V roce 2015 tak pražští policisté objasnili celkem 16 227 činů. Mezi pachateli bylo 23 procent cizinců.

Oproti roku 2014 poklesl počet zjištěných trestných činů v metropoli o 10,8 procenta. Kriminalita v hlavním městě klesá dlouhodobě, výjimkou byl rok 2013, kdy však podle Smékala sehrála zásadní roli amnestie exprezidenta Václava Klause. 

Nejvíce případů je hlášeno na útvarech v Bartolomějské, Krakovské a Benediktské ulici v centru Prahy, a také na Smíchově a na Jižním Městě. Nejméně trestných činů bylo spácháno na severu Prahy, v Čakovicích, Letňanech, Ďáblicích a v Ruzyni.