Prezident Zeman: Kolem výroku o kalašnikovu se strhla hysterie

Pokud jsou lidé nespokojeni s politiky v čele státu, mohou je z jejich funkcí odstranit demokraticky tím, že nebudou volit politické strany a hnutí, která reprezentují. Při setkání se studenty Střední vinařské školy ve Valticích to prohlásil prezident Miloš Zeman. Vrátil se tak ke svému pondělnímu výroku o premiérovi a kalašnikovu, který vyvolal bouřlivou odezvu na české politické scéně. Později poznamenal, že ze sebe politici, kteří na výrok reagovali, „udělali tak trochu šašky“.

Na konferenci s novináři prezident dodal, že se sebe někteří politici svou hysterickou reakcí udělali trochu šašky: „Z této jedné věty někteří politici vyvodili, že chci pana Sobotku zastřelit, i když v této větě vůbec nebyl jmenován. Se stejnou zvrácenou logikou – protože prezidentskou funkci jsem jmenoval – mohu vyvodit, že vyzývám k zastřelení sama sebe,“ uvedl Miloš Zeman.

Chcete-li se zbavit jakéhokoliv politika – prezidenta nevyjímaje – je k tomu jediná demokratická cesta. A to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. (…) A pak existuje nedemokratická cesta, a ta se jmenuje kalašnikov.
Miloš Zeman

Prezident na setkání s občany v jihomoravském Tišnově odpovídal studentce na dotaz, jakým způsobem mohou lidé dosáhnout odstoupení premiéra. Bohuslav Sobotka vzápětí označil Zemanovy výroky za hloupé – prý straší jeho děti. Prohlášení odsoudili i další politici. 

Ve středu prezident během návštěvy vinařské školy Valticích uvedl, že je Česká republika demokratický stát. „Tak jednoznačně musíme preferovat právě demokratické formy, které jsou sice pomalejší, ale na druhé straně účinnější,“ uvedl.

Připomněl ale také, že mnoho významných politiků bylo ve funkci zastřeleno. Zmínil amerického prezidenta Johna Kennedyho, indickou premiérku Indiru Gándhíovou nebo prvorepublikového československého politika Aloise Rašína. Hovořil rovněž o ubodání švédského politika Olofa Palmeho (Ten byl zastřelen ve Stockholmu v roce 1986. – pozn. red.).

„Zjistěte si, kdo porušuje Ústavu, kdo porušuje zákony, kdo jedná proti zájmům své vlastní země, a nevolte ho,“ řekl Zeman. Zdůraznil, že v Česku je zhruba 80 politických stran a hnutí. Na politickém jídelním lístku v zemi je tedy podle něj široký výběr. „I když přiznávám, že některá jídla jsou zkažená,“ doplnil Zeman při besedě se studenty.