Policie stíhá organizovanou skupinu s Rittigem a Dvořákem kvůli zakázkám DPP

Praha – Policie obvinila čtrnáct lidí, že jako organizovaná skupina ovlivňovali zakázky pražského dopravního podniku a v jejich rámci v něm prali špinavé peníze. Jsou mezi nimi i bývalý ředitel DPP Martin Dvořák a lobbista Ivo Rittig, informovala Mladá fronta DNES.

Kvůli údajně zmanipulovaným zakázkám v pražském dopravním podniku policie již dříve obvinila řadu lidí včetně Rittiga a Martina Dvořáka. Nové stíhání se týká organizované skupiny, ve které měli podle MF Dnes oba figurovat. Státní zástupce však konkrétní jména neuvedl.

Skupina měla podle vyšetřovatelů od roku 2008 až do minulého roku ovlivňovat zakázky na SMS jízdenky, m-peněženky a prodej předplatních kuponů. Například výběr provozovatele prodejen kuponů označila policie za předražený o 50 milionů. Ze zakázek měla profitovat skupina lidí, která peníze složitým systémem legalizovala. Prý procházely několika firmami z daňových rájů, většinou se měly předávat prostřednictvím smlouvy o úvěrovém limitu.

Redaktor ČT Jiří Hynek míní, že nové obvinění navazuje na předchozí stíhání kvůli jízdenkám. „Sice byla daná škoda 17 haléřů za jízdenku, nicméně reálnou škodu policie zatím neměla. Proto přistoupila k dalšímu obvinění,“ popsal.

Martin Dvořák odmítl, že by ovlivňoval výsledky výběrových řízení a že by byly zakázky předražené, jak tvrdí policisté. „Já i celá moje rodina se velice těšíme, jak to vše bude policie prokazovat,“ řekl deníku bývalý ředitel dopravního podniku, spolu s nímž je obviněna i jeho matka.

Které další kauzy jsou spojené s Ivo Rittigem:

  • Jízdenky DPP: Podíl z každé prodané jízdenky odcházel do firmy, která byla podle tvrzení Národního fondu proti korupci napojena na Rittiga. Ten to odmítá a fond zažaloval. Policie ale v souvislosti s jízdenkami loni v únoru Rittiga a čtyři další osoby obvinila z praní špinavých peněz. K soudu se ale případ zatím nedostal.
  • Oleo Chemicals: Policie obvinila Rittiga a další lidi z tunelování firmy Oleo Chemicals, která obchodovala s bionaftou. Státní žalobce nedávno podal obžalobu.
  • Úniky z BIS: Jeden z případů, které souvisejí s Janou Nečasovou, vede rovněž k Ivo Rittigovi. Policie tvrdí, že bývalá ředitelka kabinetu předsedy vlády předávala tajné informace kontrarozvědky mj. Rittigovi. Soud ale obžalobu vrátil státnímu zástupci s tím, že ji nemůže projednat, protože jde o informace v utajeném režimu.
Vydáno pod