Sobotka a veteráni oslavili vznik československých ozbrojených sil

Premiér Bohuslav Sobotka si spolu s desítkami českých a francouzských vojáků i veteránů druhé světové války ve východofrancouzském Darney připomněli 97. výročí vzniku československých ozbrojených sil a uznání nároků Čechů a Slováků na samostatný stát.

Právě na planině nedaleko městečka Darney se totiž 30. června roku 1918 shromáždilo na 6 tisíc legionářů, aby přísahali věrnost vznikající republice. „Darney má zásadní význam pro Československou státnost,“ vyjádřil Sobotka své přesvědčení v krátkém projevu u památníku činu československých vojáků, k němuž vedou dvě cesty - ulice Edvarda Beneše a ulice Milana Rastislava Štefánika.

Oslava vzniku československých ozbrojených sil (zdroj: ČT24)

Ministerský předseda připomněl, že krok československých dobrovolníků posílil mezinárodní legitimitu tehdejší československé reprezentace a podpořil snahy o vznik samostatného státu. Ocenil odvahu všech, kteří v nejtěžších dobách neváhali pro ochranu svých bližních a svobodu vlasti zaplatit i cenu nejvyšší.

Během slavnostního ceremoniálu, jemuž přihlížela přibližně stovka místních obyvatel, zazněly česká, slovenská i francouzská hymna. Padlé vojáky přítomní uctili minutou ticha, Sobotka nebo také náčelník generálního štábu české armády Josef Bečvář na místě položili věnec.

Na přehlídku československých vojáků u Darney poslední červnový den roku 1918 přijela řada oficiálních hostů - budoucí ministr zahraničí a prezident Beneš, představitelé Československé národní rady a francouzský prezident Raymond Poincaré. Právě on jménem své země uznal právo Čechů a Slováků na samostatný stát a jednotce předal jako dar od města Paříže červenobílý prapor zhotovený na návrh malíře Františka Kupky. V následujících dnech se českoslovenští vojáci přesunuli na frontu, kde se v září a říjnu 1918 zapojili do těžkých bojů.

Českým novinářům po skončení slavnosti premiér řekl, že jednou z jeho priorit je rozvíjet armádu, která podle něj na začátku jeho funkčního období nebyla bojeschopná. „Když se podíváte na naplněnost našich jednotek, tak ta se pohybuje někde mezi 50 a 60 procenty. To je naprosto šílená situace,“ poznamenal. V příštích letech proto podle něj armáda přijme několik tisíc profesionálních vojáků.