Proč se nepovedlo zadržet Sisáka a Halu? Náměstek podezírá policii, že selhala

Náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube chce od protikorupční policie analýzu vyšetřování kauzy insolvenčních podvodů, která údajně souvisí s firmou Via Chem Group. Chce mimo jiné zjistit, zda neunikly informace k lidem, které se při zásahu nepodařilo zadržet. Pokud by se únik informací od policie potvrdil, případ by řešila inspekce.

Po razii bylo obviněno 14 lidí. Podle médií se nepodařilo zadržet podnikatele Petra Sisáka a advokáta Ivo Halu. Objevily se spekulace, že k nim informace unikly. Oba muži v úterý prohlásili, že s policií budou spolupracovat hned po návratu do Česka.

Laube se nechtěl vyjadřovat k podrobnostem případu. „Mám základní přehled, co se ty dny stalo, a vím o tom, že dvě osoby nebyly zadrženy a zatím nejsou policii k dispozici,“ uvedl Laube. Podle něj mohlo hrát roli víc okolností, například naplánované zahraniční cesty. „Může to být i chyba v organizaci, přípravě akce, ale může to být třeba i únik informací,“ dodal Laube.

Hovořil o tom s šéfem protikorupční policie, který dostal za úkol vypracovat podrobnou zprávu. „V té mimo jiné bude, kdo o tomto případu věděl, v jaké fázi, jak byla akce připravena a další okolnosti. Podle obsahu této zprávy se rozhodnu k případným dalším opatřením,“ doplnil Laube.

Obvinění z podvodu, praní špinavých peněz i podplácení

Policisté po páteční razii v ústecké společnosti Spolchemie a na českobudějovickém krajském soudu skupinu obvinili z řady trestných činů, které se týkají zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo za účast v organizovaném gangu. Právní kvalifikace není u všech obviněných osob stejná. Kauza souvisí s reorganizací Via Chem Group.

Sisák s Halou obvinění odmítli a označili jej za nesmyslné. Uvedli také, že jsou na služební cestě v zahraničí, která byla plánována delší dobu. „Jsem samozřejmě i nyní zcela připraven plně spolupracovat při vysvětlování a objasňování tohoto absurdního, dalo by se říci, až kafkovského případu. Věřím, že jde o hluboké nedorozumění,“ uvedl Sisák. Podle Haly je obvinění postavené na jednom špatném posudku. „V postupu policie spatřuji kriminalizaci mého legitimního jednání,“ vzkázal Hala. Oba muži tvrdí, že se reorganizace Via Chem Group odehrála legálně a pod dohledem.

Lidové noviny: Ve skupině je i Sisákův otec

Mezi obviněnými podle České televize figuruje žalobce brněnského státního zastupitelství Roman Skopal. Šéfka úřadu Kateřina Jirásková uvedla, že „údajná trestná činnost nesouvisí s výkonem jeho funkce“. Policie se zaměřila na období, kdy na státním zastupitelství ještě nepracoval. Skopal byl v minulosti několik měsíců ředitelem justičního odboru na ministerstvu spravedlnosti.

Ve vazbě kvůli kauze skončili advokát firmy Via Chem Group Petr Kovařík, advokát firmy Borsay Milan Kučeřík, insolvenční správkyně Vladimíra Jechová-Vápeníková a Tomáš Machotka, jednatel společnosti Sarpent, která je věřitelem Via Chem Group. Právníci Kovařík a Kučeřík mají podle veřejného seznamu advokátů pozastavený výkon advokacie. Úterní Lidové noviny za dalšího obviněného označily Sisákova otce Vladimíra.

Via Chem Group je v úpadku, dluží věřitelům téměř dvě miliardy korun. Společnost v minulosti figurovala v některých kontroverzních obchodech. Dluhopisy společnosti Via Chem Group koupila firma Key Investments, které v minulosti svěřilo město Sokolov a Praha 6, 10 a 13 dohromady několik desítek milionů korun. Jediným akcionářem Via Chem Group je Euro Capital Alliance sídlící na Britských Panenských ostrovech, které prosluly jako daňový ráj a pračka špinavých peněz.