Prezident Zeman: ODS zůstane hegemonem pravice

Prezident republiky Miloš Zeman je přesvědčen, že ODS zůstane hegemonem pravice a v rámci opozice začne mít hlavní slovo. Má k tomu podle hlavy státu větší šanci než TOP 09, již považuje za projekt dvou lidí, kteří podle něj byli vyhozeni z jiných politických stran. Prezident to řekl v pravidelném rozhovoru pro Blesk.cz. V rozhovoru se také vyjádřil k činnosti norské sociální služby Barnevernet, která se podle něj dopouští únosů dětí, či k peripetiím svého kancléře s bezpečnostní prověrkou.

Petra Fialu, jenž v sobotu obhájil post předsedy ODS a vyhlásil vládní ambice strany, vnímá Miloš Zeman jako necharismatického, suchého, ale poctivého lídra. „Je spíše suchar než charismatik, poctivý suchar je lepší než charismatický lump,“ řekl Zeman. Poznamenal, že chápe Fialovo prohlášení, že je ODS připravena vládnout. „Každá strana je připravena vládnout, i ta nejmenší. Každá strana má naději, že se jednou k moci dostane,“ míní.

Nad Fialovými ambicemi se pozastavil například premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Pan Fiala mě trošku vyděsil úvodním vystoupením a pravděpodobně vyděsil i hodně lidí v České republice,“ komentoval předseda vlády ambice opoziční strany.

Od ODS nyní prezident očekává, že se stane hlavním hlasem opozice. Chtěl by, aby strana potlačila své kmotrovské dědictví a stala se poctivou pravicovou stranou. Míní, že k tomu, aby se z ní znovu stal hegemon pravice, má větší šanci než TOP 09 s programem, který je podle Zemana postaven na frázích. „Dával bych jí (ODS) větší šanci než TOP 09, což je podnik dvou lidí, z nichž jednoho vyhodili od lidovců a druhého ze Strany zelených,“ charakterizoval prezident bývalého předsedu lidovců a současného šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska a bývalého předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, kterého – jako člena ODA, jež krátce poté zanikla – nominovala Strana zelených do Topolánkovy vlády.

Norský Barnevernet považuje prezident za gangstery

Prezident se v pravidelném rozhovoru pro Blesk.cz, který po předloňském skandálu nahradil Hovory z Lán Českého rozhlasu, vyjádřil také k činnosti norské sociální služby Barnevernet. Kritizoval ji již v minulosti kvůli případu českých chlapců, které Barnevernet odebral rodičům a umístil do pěstounských norských rodin. V posledním týdnu vyšlo najevo, že před loňskými Vánoci odebrala služba rodičům další dítě s českým občanstvím. Miloš Zeman prohlásil, že to, co norská instituce činí, je „v podstatě únos dětí čili druh gangsterismu“.

Prezident připomněl, že nepomohly diplomatické protestní nóty zaslané Norsku. „Musíme přitvrdit. Je otázka, čím a jak přitvrdit,“ poznamenal. Vláda by se podle něj mohla za rodiny postavit v rámci řízení u Evropského soudu pro lidská práva, u agentur OSN a Rady Evropy. Navrhl také odvolat z Norska velvyslance na konzultace „Když byl teď řecký velvyslanec na několik dní odvolán kvůli tomu, že jsem řekl, že by čeští poplatníci neměli platit řecké dluhy, tak toto je daleko závažnější pro odvolání velvyslance,“ řekl Miloš Zeman.

Stažení velvyslance však odmítl premiér Bohuslav Sobotka, jenž byl v době Zemanova rozhovoru s Bleskem hostem televize Prima. Řekl, že vláda v problému v posledních dvou letech pokročila, odvolávání velvyslanců podle něj věc neřeší. Upozornil, že česká vláda tlačí na Norsko spolu s dalšími zeměmi.

Mynář prověrku nepotřebuje, tvrdí jeho nadřízený

V rozhovoru se Miloš Zeman vrátil také k bezpečnostní prověrce svého kancléře Vratislava Mynáře. Nejvyšší bezpečnostní úřad mu odmítl udělit prověření na stupeň přísně tajné a zamítl také jeho rozklad. Prezident již dříve řekl, že svého kancléře odvolá, pokud prověrku nedostane ani po správní žalobě.

Nyní však Miloš Zeman poukázal, že bezpečnostní prověrku šéfovi prezidentské kanceláře nic nenařizuje. Příslušnou prověrku podle něj neměl například kancléř prezidenta Václava Havla Karel Schwarzenberg. Žádostí o prověrku Mynář podle prezidenta „trochu frajeřil“.

Peroutka? Zeman se těší na soud

K soudu ale nezamíří pouze případ kancléřovy prověrky. Loňský prezidentův výrok o Ferdinandu Peroutkovi a údajném jeho článku o Hitleru gentlemanovi – jehož existenci hlava státu nedokázala doložit, ale současně se za výrok ani neomluvila – přivodil žalobu novinářovy vnučky Terezie Kaslové na stát. Miloš Zeman řekl, že se na soud těší.

Je přesvědčen, že v projevu, který přednesl na loňské konferenci Let My People Live, nezaznělo nic, kvůli čemu by mohl prohrát soud. „Když si přečtete ten projev, kde byl
Peroutka zmíněn jednou jedinou větou, tak ta věta zněla, že podlehl nacistické
ideologii,“ uvedl prezident. „My jsme nabídli soudu komplex dokumentů,
například oslavný článek k narozeninám Adolfa Hitlera z doby protektorátu a
mnoho dalších dokumentů, které tuto tezi potvrzují,“ dodal.

Prezident se ale na konferenci výslovně zmínil, že Peroutka podle něj „uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ,Hitler je gentleman'“. Existenci takového textu už dříve zpochybnil historik Petr Zídek nebo Společnost Ferdinanda Peroutky. Miloš Zeman trvá na tom, že text četl.