Mráz a sníh sedají na Česko i Evropu, v Alpách hrozí laviny

Mrazivý víkend i celý týden čeká nejenom Česko, ale i většinu Evropy. Chladné počasí s sebou přináší i sníh, který je však nyní bezpečnější užívat si na českých horách, kde je ho zatím do 50 centimetrů. Naopak v nejvyšších alpských polohách napadlo sněhu tolik, že platí nejvyšší stupně lavinového nebezpečí. Husté sněžení zasáhlo v pátek a sobotu Německo, zejména jeho jih. Počasí způsobilo vážné dopravní komplikace.

Na nejvyšší německé hoře Zugspitze, kde ještě před silvestrem sněhový poprašek jen stěží překrýval kameny, je nyní přes dva metry sněhu. Přispělo k tomu zejména vydatné páteční a sobotní sněžení, které se ale snášelo i do mnohem nižších poloh. Především na jihu Německa počasí značně zkomplikovalo dopravu, stalo se množství dopravních nehod včetně několika smrtelných. Mnoho silnic je uzavřených.

Na druhé straně Německá dráha (DB) již zrušila omezení rychlosti jízdy vlaků ICE z 300, popř. 230 na 200 km/h, které kvůli počasí platilo v minulých dnech. Sněžení totiž ustává a Německá meteorologická služba (DWD) podobně vydatné srážky již neočekává. Přetrvávají však silné mrazy. V Berlíně nalezli lidé mrtvého člověka – pravděpodobně bezdomovce, který umrzl.

Sněhová kalamita v Německu
Zdroj: Patrick Seeger/ČTK/DPA

Mrzne i v Česku, příděly sněhu jsou však skromnější

Méně sněhu, ale mrazivé počasí přináší víkend také do Česka. Oteplení nepřinese ani počátek příštího týdne. V sobotu ráno ještě bylo na jižní Moravě mírně nad nulou, ale na několik dnů to bylo naposled. „Bude se ochlazovat. Bude pokračovat příliv studeného vzduchu od severu, proto se už dnešní maxima dále nedostanou,“ uvedla meteoroložka Barbora Tobolová.

Aby se v českých městech v mrazech nestalo něco podobného jako v Berlíně, otevřelo se mnoho nocleháren pro bezdomovce. Do terénu také vyrážejí pracovníci, kteří lidem bez střechy nad hlavou přímo venku ošetřují i omrzliny nebo další úrazy.

S průměrnými denními maximy pod nulou, která očekávají meteorologové až do příští neděle, bude také přibývat sněhu. V sobotu má sněžit trvale, v dalších dnech s výjimkou pondělí bude sněžit ojediněle nebo místy.

Studio 6: Čeká nás mrazivý víkend (zdroj: ČT24)

Silnice jsou sjízdné, ale často pod sněhem

V noci na mnoha místech nasněžilo a zejména na horách jsou některé silnice pod sněhem. Silničáři vyzývají k opatrnosti zejména v nejvyšších polohách Olomouckého kraje, kde přes noc napadlo až deset centimetrů sněhu, ale také v Pardubickém kraji – na Svitavsku, kde se vyskytuje náledí a na silnici I/43 i sněhové jazyky.

Ve Zlínském kraji leží na některých silnicích první třídy rozbředlý sníh, na Liberecku potom je stále uzavřena pro auta nad 3,5 tuny silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo mezi Mníškem a Raspenavou. Na silnici se tvoří náledí a sněhové jazyky.

V Alpách je vysoké riziko lavin, v Krkonoších mírné

Zatím leží na českých horách do 50 centimetrů sněhu. Ve většině velkých lyžařských areálů ještě nejsou otevřené všechny sjezdovky. I vzhledem k poměrně malému množství sněhu platí jen mírné lavinové nebezpečí v Krkonoších (2. stupeň z pěti) a nízké v Jeseníkách (1. stupeň).

Docela jiné je to v Alpách. V nejvyšších polohách rakouských Alp, kde je až 150 centimetrů sněhu, je pád lavin velmi pravděpodobný. „Je tam čtvrtý stupeň z pětistupňové stupnice lavinového nebezpečí. Ještě horší je to ve francouzských a švýcarských Alpách, kde v posledních dnech napadlo hodně sněhu, v nejvyšších polohách je ho přes dva metry,“ varovala Barbora Tobolová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Příjemné lyžování v rakouských střediscích může být ve středních alpských polohách, kde je až 80 centimetrů sněhu. Naopak v nižších polohách je ho jen 5 až 15 centimetrů.