Zvýšený zájem Čechů o střelné zbraně – žádostí o průkaz přibývá

Události ČT: V ČR přibývá zájemců o zbrojní průkaz (zdroj: ČT24)

Mezi lidmi v České republice roste zájem o střelné zbraně – prodlužuje se doba vyřízení zbrojního průkazu, více lidí také chodí na střelnice. V současnosti je evidováno v Česku přes 800 tisíc legálních zbraní. Mezi časté důvody, proč lidé lační po zbraních, patří ochrana sebe a majetku - nebo třeba strach z teroristických útoků.

„V loňském roce jsme měli asi 6 termínů na celý rok a na první půlrok roku 2016 už máme termínů 14,“ popisuje instruktor Střeleckého servisu Petr Hlavička. Roste ale také počet těch, kteří u zkoušek na zbrojní průkaz neuspějí. Úspěšnost u zkoušek v roce 2015 nepřesáhla 44 procent. Pro úspěšné složení musí uchazeč splnit dané podmínky, zvládnout písemné testy i zkoušku před komisařem, ke které patří také bezpečné zacházení se zbraní.

A zkoušky čekají zájemce častěji, vláda totiž chce přísnější zákon o zbraních. Místo deseti let má zbrojní průkaz platit pouze poloviční dobu. „Hlavním důsledkem a účelem bude právě zkrácení termínu mezi zdravotními prohlídkami,“ vysvětluje Jan Bartošek z ministerstva vnitra. Pokud norma projde sněmovnou, měla by začít platit od poloviny roku 2017.

Změny v oblasti zbraní žádá i Evropská komise, která by ráda zakázala držení i výrobu poloautomatických zbraní, které vypadají jako vojenské. Podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Romana Váni (ČSSD) je taková možnost absurdní, protože by třeba české ozbrojené složky musely nakupovat mimo EU. Navíc David Karásek ze sdružení LEX upozorňuje, že vyvlastnit tyto zbraně, jak směrnice navrhuje, by přišlo stát na asi 2,5 miliardy korun.