Na místo ve školce mají mít nárok i tříleté děti

Od roku 2018 mají mít nárok na místo ve školce i tříleté děti, čtyřleté dokonce už od roku 2017. Povinnost zajistit dostatek míst má být na obcích, nařídí jim to novela školského zákona. Ministerstvo školství tím uklidnilo neziskové organizace, které upozorňovaly, že v praxi mohou nastat problémy kvůli nedostatečné kapacitě školek v některých oblastech. Změnu ještě musí schválit sněmovna.

Garantované místo ve školce je součástí novely školského zákona, který už v létě představilo ministerstvo školství. Neziskové organizace ale upozorňovaly, že návrh zaručuje čtyřletým a později i tříletým dětem pouze to, že je školka přijme přednostně, dokud bude mít místo. Na všechny by se tak dostat nemuselo.

Zástupkyně neziskového sektoru se kvůli tomu nyní sešly s ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD). „Podle informací, které jsme na schůzkách dostaly, byla novelizace doplněna o povinnost pro zřizovatele doplnit kapacitu tak, aby mohli ředitelé přijímat ty děti, na které se vztahuje přednostní přijetí. Věříme, že nárok v praxi zajištěn bude,“ řekla šéfka České ženské lobby Helena Skálová.

Nárok na místo bude ve spádové školce

Ministryně ujistila, že kapacita bude dostatečná. Formulace o přednostním přijetí byla zvolena kvůli tomu, že zapadá do současné podoby zákona. Nyní jsou totiž do školek přednostně přijímány děti pětileté.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Zákon nově spojuje s bydlištěm dítěte spádovou školku. V této školce má dítě nárokově zajištěno místo. Neznamená to, že by rodič nemohl přihlásit dítě jinam, ale to už záleží na kapacitě,“ doplnila Valachová. Příslušný pozměňovací návrh bude předložen při projednávání novely školského zákona v Poslanecké sněmovně.

Dětí je méně, míst by mělo být dost

Podle odhadu ministerstva by v roce 2017 mělo být tříletých až pětiletých dětí o 30 tisíc méně než v roce 2014. Byly k nim započteny i děti s odkladem školní docházky, které zůstávají ve školkách.

Z porovnání kapacit školek v září 2015 tak podle ministerstva vyplývá, že v drtivé většině okresů bude v následujících letech dostatek míst pro docházku dětí od tří let. Dál ale budou pokračovat i investiční programy na zvyšování kapacity školek v místech, kde je to potřeba.

Organizace zaměřené na rovnost žen a mužů považují nárok na předškolní vzdělávání a zajištění místa ve školce za klíčové pro návrat matek malých dětí do práce.