Zhasnou stovky obcí? Platily za elektřinu zprostředkovateli, dodavatel část peněz nemá

UDÁLOSTI: Stovky obcí mají problémy s elektřinou a plynem (zdroj: ČT24)

O milionových dluzích obcí za elektřinu a plyn hovoří jejich dodavatelé. Obce přitom za energie zaplatily. Ukázalo se ale, že část peněz, které úřady posílaly společnosti Energie pod kontrolou, ke konečným příjemcům nepřišla. Kde peníze skončily, není zřejmé. Obce však musí narychlo uzavírat nové kontrakty. Některým dokonce hrozí odpojení, protože momentálně odebírají elektřinu neoprávněně. Energie pod kontrolou však údajný dluh rozporuje. Na nabídky Energie pod kontrolou upozornili již loni Reportéři ČT.

Smlouvy se společností Energie pod kontrolou podepisovaly obce s vidinou výrazného zlevnění. Nyní však vyšlo najevo, že dodavatelé elektřiny a plynu, které společnost zprostředkovala, nedostali všechny peníze, které dostat měli. „V listopadu se dluh dostal zhruba na úroveň 36 milionů,“ vyčíslil Jan Palaščák ze společnosti Amper Market, která dodávala elektřinu.

Případem už se zabýval soud, který nařídil, aby zprostředkovatel dodavateli dluh uhradil. Vyšlo však najevo, že Energie pod kontrolou vzápětí začala převádět smlouvy na jinou firmu a obcím potom začaly přicházet dopisy, že energie odebírají načerno. Energie pod kontrolou ale rozhodnutí soudu současně napadla jako zmatečné. Dluh 36 milionů rozporuje. „Jde o pouhý konkurenční boj, k němuž žalobce využívá i toto soudní řízení,“ vzkázala společnost.

Kterých obcí se problém také týká
Zdroj: ČT24

Problémy má více než 350 obcí, hlavně menších z Moravy, středních a severních Čech. Uzavřené smlouvy nyní ve velkém vypovídají. Starosta města Miletín Miroslav Nosek uvedl, že na výběr nového dodavatele jsou tři měsíce. Současně se starostové snaží zjistit, co se vlastně přihodilo. „My jsme všechno dodrželi. Doplácíme tedy na problémy, které způsobil někdo úplně jiný,“ podotkla starostka středočeského Nižboru Kateřina Zusková.

Navzdory tomu, že se starostové od sporů mezi dodavateli a zprostředkovatelem distancují, právě na jejich obce mohou následky dopadnout obzvlášť těžce. „Hrozí, že by mohli být odpojeni,“ upozornil mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka. Zejména radnice varoval, aby neuzavřely novou smlouvu s některou společností navázanou na dosavadního zprostředkovatele.

Svaz měst a obcí teď doporučuje starostům, aby kontaktovali právníky. Případem se začal zabývat Energetický regulační úřad a prověřují ho i kriminalisté.