Pomáhat a strážit městská policie už bez maturity nemůže

Maturita patří od 1. ledna k povinnému „vybavení“ strážníků. Mnozí ji nestihli složit včas, takže budou muset řady policie opustit. A sehnat náhradu nebude jednoduché.

Vzdělání si podle statistiky ministerstva vnitra musel dodělat každý dvacátý strážník. O této povinnosti věděli s šestiletým předstihem. Přesto například v Ústí nad Labem musí od městské policie odejít zhruba desetina strážníků.  

Náhradu se město snaží najít už měsíce. „Síto je poměrně husté a hodně lidí neprojde,“ vysvětluje zástupce ředitele ústecké městské policie Jan Novotný, proč se řada uchazečů nedostane k uniformě.  

Strážníci musí mít maturitu (zdroj: ČT24)

U přijímacích řízení bývají častěji úspěšnější ženy než muži. Podle strážníků obecně víc sportují a jsou vyrovnanější. Než noví strážníci posílí tým svých stávajících kolegů v ulicích, musí chodit půl roku do školy, každé tři roky je také čeká nové složení zkoušky. Podle strážníků je i to jeden z hlavních důvodů, proč zájemci své štěstí zkoušejí nejprve u republikové policie, kde se nepřezkušuje. Navíc v jejích službách mají často vyšší plat.