Zastavte se na chvilku ve vánočním čase - ale pozor na vodníky

Vánoční stromek z obyčejného proutěného koštěte, pohádkové bytosti jako živé, drátenické nádobíčko, ohmatané knížky báchorek i voňavé vánoční cukroví. To všechno a spoustu dalšího lze spatřit na tradiční vánoční výstavě v pražské botanické zahradě Na Slupi, která už svým názvem Zastavení ve vánočním čase slibuje chvilku klidu uprostřed shonu a tentokrát se nese v duchu pohádkových postav – trochu strašidelných a trochu legračních, jak je pro ty české hastrmany, čerty a ježibaby typické.

Dobroty pro vodníky
Zdroj: ČT24/Lukáš Strašík

V temných zákoutích výstavního skleníku číhají vodníci a čekají, jestli jim někdo hodí na usmířenou nějakou dobrotu. Konkrétně si prý kdysi nejvíc pochutnali na vanilkových věnečcích s anýzem a fenyklem, které lidé spolu s kousky kapra na pražské Kampě věšeli na stromek, aby jim hastrmani dali celý příští rok pokoj. Právě takový stromek na výstavě také najdete, stejně jako hrnec s mincemi, které házeli lidé po návratu z půlnoční z Karlova mostu jako úplatek zeleným mužíkům. Možná i tady někde jsou počátky tradice házení mincí do vody – i když třeba v takové Treviho fontáně, kde penízků vždycky bývalo nejvíc, asi mnoho vodníků neřádilo.

Vánoční výstava Na Slupi
Zdroj: ČT24/Lukáš Strašík

Vánoční výstavy Petra Herynka se konají pravidelně od roku 1978, a třebaže se vždy nesou ve stejném duchu, jsou pokaždé trošku jiné. Byť se to nezdá, je tu tentokrát na malém prostoru vystaveno na tři tisíce exponátů - od titěrných slánek do pokojíčků pro panenky až po pohádkové postavy v životní velikosti. Předměty zapůjčilo či pro výstavu speciálně vyrobilo na sedm desítek tvůrců, doprovodné texty přiblíží atmosféru Vánoc a tradice z dob našich prababiček a pradědečků.

Vánoční kapříci pečení v oboustranných formách
Zdroj: ČT24/Lukáš Strašík

U vodníků samozřejmě nesmí chybět vedle hrníčků na dušičky ani jejich věrný průvodce kapr. Neplácá se tu ale v kádi, nýbrž si tu pěkně hoví na pultě a mlčí…. no jako ryba. Je totiž z těsta, ale bachratý pěkně z obou stran, protože ho upekli v oboustranné formě. Vedle různého dalšího cukroví a pečiva tu uvidíte i loutky nebo panenky v národních krojích, připomenutí tradice barborek a u vchodu třeba visí nenápadná secesní skříňka na klíče, která kdysi ukrývala domovní zvonky. Nepochybně i na ně před stovkou let zvonil Ježíšek.

Nelekejte se: Z vlkovy tlamy nekouká ruka, ale houba
Zdroj: ČT24/Lukáš Strašík

Bába u šicího stroje vám asi něco na sebe nespíchne – je totiž hadrová. Stejně jako opodál stojící Karkulka, která ale spíš než jako její vnučka vypadá jako její starší sestra. Vlka se taky bát nemusíte, protože to, co mu kouká z tlamy a vypadá jako lidská ruka, je ve skutečnosti houba - lesklokorka. Pro mlsouny dlužno podotknout, že nejedlá.

Jako každoročně je tu k vidění spousta i betlémů z nejrůznějších materiálů. Od starých jesliček, s nimiž dráteníci obcházeli usedlosti, až po ty nové, které šikovné ruce vyrobily třeba z papíru, mouky a soli. Když už jsme u těch dráteníků: z doprovodných textů se dozvíme, že provozovatelé tohoto zapomenutého řemesla dokázali dát dohromady i úplně rozbitý hrnec, spravovali a brousili nejrůznější nářadí, vyráběli síta nebo pastičky na myši a prodávali řadu užitečných předmětů do domácnosti. Zatímco běžný řemeslník potřeboval obvykle dílnu, dráteníci si ji nosili na zádech v krosně. Do větších měst chodili právě kolem Vánoc, kdy přibalili i zmíněné přenosné jesličky.

A nešlo by to ani bez vánočních stromků: kromě těch klasických tu je dokonce jeden netradiční z koštěte. Právě takový v roce 1897 vyrobil malé Otylce narychlo tatínek, protože ten živý už nesehnal. Připevnil na stromek svíčky, navěsil cukrátka a dal pod něj malý dárek, vánočku a pár cukrovíček. “Když se mohl Ježíšek narodit v chlévě a přikrýt se slámou, proč bychom my nemohli mít stromek z koštěte?” řekl tehdy – a měl samozřejmě pravdu.

Drátenické jesličky
Zdroj: ČT24/Petra Bahounková
Nádobíčko pro panenky a svatá Barbora
Zdroj: ČT24/Lukáš Strašík

A co by to bylo za stromek, kdyby pod ním chyběly dárky? Dnešní drobotinu by asi rozladilo, že pod ním nenajde tablety, mobily, pozemky na Měsíci nebo značkové oblečení, ale takové loutkové divadlo, pohádky Boženy Němcové, nádobíčko pro panenky nebo pletení medvídci udělaly jejich pradědečkům a prababičkám na Štědrý den radost úplně stejnou – a ještě ke všemu to všechno krásně fungovalo i bez baterek.

Na výstavě je toho zkrátka ke koukání dost a dost a mnohé může zároveň krásně posloužit jako inspirace pro výrobu netradičních ozdob na stromek, pokud už se vám omrzely ty tuctové z plastu.

Výstava Zastavení ve vánočním čase v horním výstavním skleníku botanické zahrady Na Slupi je otevřena denně do 3. ledna od 10 do 17 hodin. Navazuje na výstavy Připravujeme Vánoce (2014), U vánočního stolu (2013), Staropražské Vánoce (2012), Tradice Českých Vánoc (2011), Dárky od Ježíška (2010), Lidové vánoční ozdoby (2009), Vánoce na vsi (2008), Tajemné postavy adventu (2007), Staročeské Vánoce (2006) nebo České Vánoce v kuchyni (2005).