Policie opět stíhá dvojici mužů kvůli házení vajec na Albertově

Policie znovu obvinila dva muže, že loni v listopadu házeli vejce na prezidenta Miloše Zemana. Státní zástupce sice v listopadu stíhání zastavil, podle mluvčího pražské policie tak ale učinil pouze z formálních důvodů. Policisté nyní obvinění doplnili a stíhání znovu zahájili.

Policie stíhala kvůli házení vajec na hlavu státu dvojici mužů od srpna do listopadu. Státní zástupce tehdy řekl, že je třeba, aby policie doplnila materiály a řádně zdůvodnila své usnesení. Podle policejního mluvčího Tomáše Hulana tak kriminalisté již učinili.

„Obě osoby, které byly obviněny původně, jsou obviněné znovu. Proti zahájení úkonů trestního stíhání si tyto osoby podaly stížnost, o které zatím příslušný státní zástupce nerozhodl,“ uvedl mluvčí.

Policisté se tak vrátili k událostem 17. listopadu 2014, kdy prezident Zeman spolu s hlavami dalších čtyř středoevropských států vystoupil na pódiu po odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu. Českého prezidenta, který měl za sebou kontroverzní rozhlasové vystoupení, tehdy vypískaly stovky lidí. Ze shromážděného davu létaly předměty, včetně vajíček, a zaznívaly výzvy k odstoupení z funkce. Osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky, Miloš Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci.

Policie přímo na Albertově nezasáhla, později však obdržela tři trestní oznámení. Nejprve policisté označili házení vajec za přestupek proti občanskému soužití a předala věc radnici Prahy 2. Ta sice rozhodla, že házení nebylo ani přestupkem, ale magistrát potom nařídil městské části, aby ho přesto jako přestupek posoudila. V červenci potom dal státní zástupce pokyn policii, aby znovu začala vyšetřovat házení vajec jako trestný čin výtržnictví.