Zaorálek si předvolal maďarského velvyslance kvůli Benešovým dekretům

Maďarského velvyslance si na úterý předvolal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Chce od něj vysvětlení slov předsedy maďarského parlamentu Lászla Kövéra, který v pátečním rozhovoru pro deník Právo řekl, že Česko a Slovensko neměly být kvůli Benešovým dekretům přijaty do Evropské unie.

Ostré reakce vrcholných českých politiků vyvolalo prohlášení hlavy maďarských poslanců. Lászlo Kövér řekl v rozhovoru pro Právo, že Evropská unie neměla přijmout Česko ani Slovensko, jsou-li součástí jejich právních řádů Benešovy dekrety.

ČR a SR se neměly vůbec stát členy Unie, pokud součástí jejich právního řádu je zákon vycházející ze zásady kolektivní viny. Pokud Evropa přijímá kolektivní vinu, o jakých společných hodnotách a zásadách hovoříme?
Lászlo Kövér
Předseda maďarského parlamentu v rozhovoru pro Právo 12. 12. 2015

Lászlo Kövér v rozhovoru také upozornil, že Srbsko obdobné zákony zrušilo.

Předseda maďarského parlamentu Lászlo Kövér (nahoře) při vystoupení premiéra Viktora Orbána
Zdroj: ČTK/AP/Lajos Soos

Podle Chovance měl Kövér špatný den. Zaorálek takový chystá i velvyslanci

Při své návštěvě Maďarska se nad Kövérovými slovy podivil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), podle kterého zřejmě předseda maďarského parlamentu „měl špatný den“. Nyní přišla i oficiální diplomatická reakce – maďarský velvyslanec půjde v úterý slova předsedy zákonodárců vysvětlit do Černínského paláce.

Ministr zahraničí řekl, že Kövérova slova jsou mimo realitu. Míní, že obdobná vyjádření narušují spolupráci v regionu. „Připadá mi, že to je úplně mimo současnou realitu, a přál bych si, abychom naše vztahy něčím takovým nezatěžovali,“ uvedl Lubormír Zaorálek.

Dodal, že Česká republika se maximálně snaží o spolupráci zemí střední a východní Evropy a podobná prohlášení tuto snahu znesnadňují. „Podobné výroky, které se dívají do minulosti, tomu podle mne naprosto nesmyslným způsobem vůbec nepomáhají,“ poznamenal ministr.

Výroky předsedy maďarského parlamentu odsoudila i slovenská diplomacie. Obdobně, jako se k tomu chystá Zaorálek, si i šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák předvolal maďarskou velvyslankyni.

„Nejnovější vyjádření Kövéra o tom, že se SR a ČR neměly stát členy EU, jsou nekvalifikované, neodpovídají úrovni našich vztahů,“ uvedlo v tiskovém prohlášení slovenské ministerstvo zahraničí. Úřad vyjádřil přesvědčení, že Kövér se do budoucna podobných vyjádření zdrží a že přenechá hodnocení historie odborníkům.

obrázek
Zdroj: ČT24

Benešovy dekrety: Právně vyhaslé, ale stále žhavé

Dekrety vydával prezident Československé republiky Edvard Beneš před ustavením Prozatímního národního shromáždění, které se poprvé sešlo až koncem října 1945. Kromě organizačních záležitostí v čerstvě osvobozeném Československu došlo prostřednictvím dekretů k první vlně znárodnění některých podniků, dolů, bank a pojišťoven. Z hlediska předsedy maďarského parlamentu jsou ale nejdůležitější dekrety, které zbavily majetku mimo jiné Němce a Maďary, a především dekret č. 33/1945 Sb. Ten lidi, kteří se za okupace přihlásili k cizí státní příslušnosti, zbavil československé státní příslušnosti. Dekrety později schválilo národní shromáždění.

Benešovými dekrety se v roce 1995 zabýval Ústavní soud a jeho verdikt nyní stanoví přístup státu k nim. Soud prohlásil dekrety za platnou součást právního řádu, ovšem protože v poválečné době splnily svůj význam, „z hlediska současnosti jsou již vesměs bez aktuálního významu a postrádají již nadále konstitutivní charakter“.

Lászlo Kövér v minulosti vystoupil s řadou kontroverzních prohlášení, některá z nich se týkala i problematiky etnických Maďarů v zahraničí. Před dvěma lety například řekl, že příslušníkům maďarské menšiny hrozí nebezpečí symbolické i reálné agrese a že byli v uplynulém roce vystaveni politickým bouřím.