Nová koalice v Opavě: Primátora ze zrušeného ANO střídá sociální demokrat

Opava má novou  koalici.  Primátorem bude Radim Křupala z ČSSD, která byla dosud v  opozici. Z rozhádané opavské organizace hnutí ANO, kterou jeho předsednictvo nedávno zrušilo, bude v novém vedení zastoupena skupina zastupitelů kolem končícího primátora Martina Vítečka. Bude náměstekm primátora za Sdružení nezávislých kandidátů.

V koalici zůstanou lidovci a uskupení Změna pro Opavu. Obě strany budou mít v nové radě náměstky. Ve funkcích podle dohody zůstanou Josef Stiborský a Dalibor Halátek. Z vedení města vypadla ODS. V devětatřicetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice dvacet jedna hlasů. Novou opavskou vládu by mělo v pondělí potvrdit zastupitelstvo.

Část zrušeného ANO končí v opozici

Do opozice musí druhá část zrušeného opavského ANO v čele s končící náměstkyní primátora Simonou Bierhausovou nebo zastupitelem a poslancem parlamentu Martinem Sedlářem. Předsednictvo ANO reagovalo radikálním krokem poté, co žádali Bierhausová a Víteček o vzájemné vyloučení ze strany. Hlavním důvodem rozpuštění organizace bylo poškozování zájmů ANO. Jejich rozpory vedly k rozpadu koalice, ve které měli dominantní postavení.

V Opavě vznikla nová koalice. Primátorem bude Křupala z ČSSD

Víteček je s řešením krize spokojený.  „S ohledem na vývoj kolem hnutí ANO i problémy, které náš klub postihly, vnímám toto řešení jako nejlepší možné. Jsme odpovědní voličům. Za současného stavu není možné držet se u moci za každou cenu," vysvětloval Víteček, proč se vzdal pozice primátora.

Křupala: Věříme, že koalice vydrží

Podle pětatřicetiletého ekonoma Radima Křupaly jde o nejstabilnější z možných variant. „Vidíme jistou programovou shodu. Věříme, že koalice vydrží do konce volebního období,“ uvedl Křupala, který je šéfem opavské ČSSD a také ředitelm Senior centra Opava.

Podle dohody o rozdělení kompetencí bude mít na starosti finanace a kulturu, Víteček bude zodpovědný za majetkové záležitosti, sport a prevenci kriminality. Dalibor Halátek ze Změny pro Opavy má pečovat o rozvoj města a investice, lidovec Josef Stiborský bude mít pod sebou školství, dopravu a sociální oblast.

obrázek
Zdroj: ČT24

ANO v Opavě volby vyhrálo a získalo jedenáct mandátů. ČSSD jich obhájila šest. Do zastupitelstva se dostalo dalších sedm subjektů. Po čtyřech mandátech mají komunisté a Změna pro Opavu. Lidovci tři křesla. ODS se stejným počtem mandátů teď vystřídá sociální demokraty v opozici.

Budování nové základny ANO v Opavě pokračuje

Kdo z bývalých členů ANO se bude moci do strany vrátit, zatím není rozhodnuto. Šéf krajské organizace Josef Bělica, kterého předsednictvo pověřilo sestavením nové buňky v Opavě, nechtěl jednání se zájemci komentovat. Už dříve připustil, že někteří z bývalých členů nemusí být přijati zpátky. Kdo bude tvořit novou základnu ANO v Opavě by mělo být jasné do konce roku. Nové členy musí schválit vedení ANO.