Exekuce v novém: Podle senátorů už by exekutor z Kladna nemohl řešit ostravské případy

Senátoři sepsali zákon, který má omezit nepoctivé praktiky některých exekutorů. Novela konkrétně řeší tzv. teritorialitu – tedy aby se vymahači zabývali jen případy ze svého regionu. Autoři si od změny slibují, že omezí klientelistické vazby mezi věřiteli a exekutory. Zákon už sice podpořila vláda i exekutorská komora, sněmovna se ale k jeho schválení staví zdrženlivě, a proti je i ministr spravedlnosti.

Pokud by novinka prošla, tak by dostávali exekutoři případy jen ze svého regionu, a to od příslušného krajského soudu. Dosud může třeba exekutor z Kladna řešit případy z Ostravy. „Dnes si vybírá exekutora jedna ze stran toho řízení a byly i zaznamenány případy, kdy se konkrétní exekutor podbízel věřitelům v tom, že i nabízel, že se bude dělit o svůj výdělek,“ kritizuje ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

Vláda sice se senátní novelou souhlasila už v létě, jenže zákon zatím pořád leží ve sněmovně. Jeho projednávání brzdí obstrukce kvůli elektronické evidenci tržeb i časté změny programů schůzí. Zatím navíc není ani jasné, jestli v dolní komoře projde – proti je totiž i ministr spravedlnosti. „Já s tím vůbec nesouhlasím tak jak je to napsané, takže mně vůbec nevadí, že to tam leží. Pokud se má zavádět teritorialita – já jsem pro – tak se ale má udělat trochu se znalostí věcí,“ konstatuje Robert Pelikán (ANO).

Ministr spravedlnosti se senátním návrhem nesouhlasí (zdroj: ČT24)

Stejně jako se liší názory politiků, tak se ohledně teritoriality liší i názory exekutorů. Zatímco někteří by po zavedení novinky měli více práce, jiným by poklesl počet případů až na třetinu.

  • Domácnosti mají podle posledních statistik centrální banky závazky v úhrnné hodnotě 1,3 bilionu korun. Statistiky sice ukazují, že počet lidí v exekuci klesá – v říjnu to bylo 731 tisíc případů. Jenže roste počet dlužníků, proti kterým jsou vedeny čtyři nebo více exekucí zároveň: exekučních řízení proto přibylo na 4,3 milionu případů.

Kvalifikované předžalobní výzvy: Recept na jednodušší vymáhání dluhů?

V listopadu přišla Exekutorská komora s jiným návrhem, který má zlevnit a zjednodušit vymáhání malých dluhů. Nový způsob vymáhání bagatelních pohledávek by spočíval v zavedení takzvaných kvalifikovaných předžalobních výzev rozesílaných soudními exekutory. Návrh už komora předložila ministerstvu spravedlnosti.

V Česku je totiž velká část soudně vymáhaných pohledávek v pásmu tzv. bagatelních pohledávek, tedy dluhů do 10 tisíc korun. Jen soudní exekutoři aktuálně řeší 2,7 milionu takových pohledávek. Podle exekutorů se tím neúměrně zatěžují soudy.

„Za situace, kdy se jedná o převedení agendy účastnických sporů z Českého telekomunikačního úřadu na soudy, a hrozí tak jejich zahlcení více než 100 tisíci novými případy ročně, nabírá náš návrh na aktuálnosti a důležitosti,“ uvedla prezidentka komory Pavla Fučíková. Síť exekutorských úřadů by podle ní novou agendu kvalifikovaných předžalobních výzev dokázala spravovat s nepoměrně nižšími náklady, než mají soudy.

Dlužník by také nově dostal možnost požádat exekutora o ochrannou lhůtu po dobu maximálně 12 měsíců pro zaplacení dluhu ve splátkách. Při splácení by pak dlužník nebyl omezen v disponování se svým majetkem, jako je tomu v případě exekuce. „Nový postup by byl pro stát, dlužníka i věřitele výhodnější. Ulevilo by se soudům a věřitel by navíc docílil rychlejšího uhrazení dluhu, než je aktuální společná průměrná délka řízení před soudem a řízení exekučního,“ dodala Fučíková.

Vydáno pod