Kariérní řád učitelů ještě ani nezačal fungovat a už se radikálně mění

Události: Kariérní řád pro učitele se radikálně změní (zdroj: ČT24)

Kariérní řád pro učitele už měl v tomto školním roce fungovat, má se ale radikálně změnit a platit začne nejspíš až za 2 roky. Ministryně školství Kateřina Valachová chce totiž od základu přepracovat návrh, který zdědila po svém předchůdci Marcelu Chládkovi – místo čtyř profesních stupňů plánuje jen dva. Původní návrh se přitom připravoval tři roky a stál 30 milionů korun.

Učitel dějepisu Aleš Vohnický ze Základní školy Ohradní v Praze 4 působí jako kantor necelé dva roky. Pobírá nástupní plat 21 tisíc korun, což mu prý zatím stačí. Mzda mu ale podle dosud platných pravidel vzroste až za šest let.

Protože mladý učitel ví, že až založí rodinu, bude potřebovat peněz víc, trochu spoléhal na nový kariérní řád. „Byla by to určitě dobrá perspektiva hlavně pro muže, kteří ve školství nebývají častí, zejména na základních školách,“ říká Aleš Vohnický.

Původní návrh kariérního řádu sliboval učitelům čtyři profesní stupně. Čím by stoupali výš, tím víc by si i vydělali – třeba až o deset tisíc korun. Po změně ve vedení ministerstva se ale mění i kariérní řád.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) uvedla, že čtvrtý stupeň byl už zamítnut a o třetím se ještě jedná, jestli by případně mohl zůstat alespoň ten.

  • Podle původního návrhu měl mít kariérní řád čtyři stupně: začínající učitel, učitel profesionál, pedagogický lídr školy a pedagogický lídr systému vzdělávání.
  • Podle nového návrhu pravděpodobně zůstanou jen dva stupně: začínající učitel a učitel profesionál.

Pokud zůstanou jen dva stupně kariérního řádu, postoupili by učitelé výš už po dvou letech praxe. Dostali by tak sice přidáno dřív, ale méně peněz. „Byla bych ráda, aby částka nebyla nižší než tisíc korun,“ uvedla ministryně školství.

Autor původního návrhu kariérního řádu Jiří Kuhn si ale myslí, že pokud bude navržen jen jako dvoustupňový, vlastně se o kariérním systému vůbec mluvit nedá.

Poslední návrh kariérního řádu stál 30 milionů

Na kariérní řád čekají učitelé přes dvacet let, poslední návrh vznikal tři roky a stál 30 milionů korun. Teď chce ministerstvo stihnout novelu připravit do konce roku - platit by měla začít za další dva roky.

Učitel dějepisu Aleš Vohnický je sice rád, že se mu plat zvedne dřív, představoval by si ale peněz víc. „V tuto chvíli to pro něj bude možná demotivující, když ví, že dostane přidáno za dva roky - ale potom už ten postup tak rychlý není,“ říká ředitelka ZŠ Ohradní Eva Smažíková, jeho nadřízená.