V Česku začaly působit první sexuální asistentky pro postižené

Postižení mohou nově využít služeb speciálně vyškolených sexuálních pracovníků. V Česku začalo pracovat prvních pět asistentek. Na práci s handicapovanými je připravila organizace Rozkoš bez rizika. Za intimní služby klienti zaplatí 1200 Kč za hodinu. Podle posudku ministerstva vnitra je možné sexuální asistenci poskytovat, ale jen za určitých podmínek.

„Sexuální asistentky byly dobře vybírány. Samy se pro práci rozhodly. Mají letité zkušenosti s muži a s prací s tělem. V praxi se už s lidmi s postižením setkávaly,“ uvedla výkonná ředitelka Rozkoše bez rizika Lucie Šídová na mezinárodní konferenci o sexuální asistenci v Praze. Po vyškolení na sexuálního asistenta musí podepsat etický kodex.

Proškolení pracovníci by měli postiženým pomáhat naplňovat jejich sexuální potřeby. Dosud v Česku fungovali jenom intimní asistenti, kteří se ale při práci s klientem fyzicky nedotýkají. 

Handicapované mají také učit mluvit o svých potřebách a pohlavním styku, učí je používat sexuální pomůcky či navazovat partnerské vztahy. Párům pak pomáhají se začátkem intimního života, informují je o antikoncepci a poskytují také poradenství příbuzným.

Sexuální potřeby handicapovaných byly donedávna tabu

„Hodně se na lidi s postižením díváme jako na osoby, kteří jsou bezpohlavní, nebo je pořád vnímáme v rolích malých dětí. Z mého pohledu desetileté zkušenosti už vidím, že se věc zlepšuje, ten pohled se mění, ale jsou to zatím pomalé změny,“ uvedl dříve Petr Eisner, který se zabývá službou intimní asistence.

  • Sexuální asistence funguje ve Švýcarsku, Německu, Dánsku, Belgii, Francii, Rakousku či Nizozemsku. Zájemci a zájemkyně o profesi tam musí absolvovat speciální kurzy či studium.

Informace o sexuálních asistentkách si klienti musejí dohledat sami. Organizace či experti jim službu nemohou zprostředkovat. Podle posudku odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality ministerstva vnitra ale mohou zveřejnit seznam či případný odkaz.

Vydáno pod