Kleslová dostávala statisíce od státních firem. Tají za co

Představitelka hnutí ANO Radmila Kleslová měla smlouvy, díky kterým dostávala měsíčně celkem statisíce korun, nejenom s ČEZem, ale i dalšími státními, polostátními či městskými firmami. Informaci přinesl Český rozhlas, podle kterého platily Kleslové advokátní kanceláři po desítkách tisíc měsíčně například České dráhy, společnosti ČEPRO či pražský dopravní podnik. Podle Kleslové šlo o standardní smlouvy na právní služby.

Předsedkyně pražské organizace hnutí ANO a starostka Prahy 10 Radmila Kleslová musela nedávno složit funkci republikové místopředsedkyně ANO mimo jiné kvůli smlouvě své advokátní kanceláře se společností ČEZ. Polostátní energetický gigant platil Kleslové měsíční paušál sto tisíc korun. Jak ale poukázal Český rozhlas, platila si ji i řada dalších společností vlastněných či spoluvlastněných státem, popř. městem.

Téměř stejně výdělečný jako smlouva s ČEZem byl pro Kleslové advokátní kancelář kontrakt se státní organizací Správa železniční dopravní cesty, která jí od konce roku 2013 do dubna 2014 vynášela 95 tisíc korun měsíčně. České dráhy potom platily mezi lety 2011 a 2015 měsíčně 40 tisíc korun. Podle mluvčího drah Petra Šťáhlavského skončila smlouva na konci července. Obdobné kontrakty měla Kleslová také s další akciovou společností ve stoprocentním vlastnictví státu ČEPRO nebo Dopravním podnikem hl. m. Prahy.

Starostka Prahy 10 nepopírá, že kontrakty existovaly, odmítá však, že by šlo o střet zájmů. Současně nechce upřesnit, za jaké služby peníze dostávala. „Vztah advokáta a klienta je ze zákona důvěrný, a proto se nebudu ke klientům mé kanceláře více vyjadřovat,“ sdělila Českému rozhlasu, který smlouvy získal podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Smlouva s ČEZem přispěla ke konci Kleslové ve funkci místopředsedkyně ANO. Vyšlo najevo, že nejenom dostávala stotisícový měsíční paušál, ale navíc se údajně pokoušela ovlivnit členy dozorčí rady, kteří se chtěli kontraktem zabývat. Rada ale závažné pochybení při prověrce plateb nenašla. Kleslová se s ČEZem dohodla, že smlouvu ke 30. září ukončí.

Kromě smluv se státními či polostátními firmami vydělává starostka Prahy 10 účastí ve statutárních orgánech některých městských společností. Podle Lidových novin dostává za účast v představenstvu Pražské teplárenské či předsedání dozorčí radě Pražské energetiky až miliony korun ročně.

Politická činnost:

– Rodačka z Vysokého Mýta (1963) byla od února 2014 do loňského října předsedkyní pražské organizace ANO, od loňského února do září byla také místopředsedkyní celého hnutí.

– V minulosti byla členkou ČSSD (1993–2014), působila i v jejím Ústředním výkonném výboru.

– Od roku 2014 je za ANO starostkou Prahy 10, dříve byla v téže městské části místostarostkou za ČSSD.

Vzdělání a zaměstnání:

– Vystudovala práva v Brně, před rokem 1989 pracovala v podniku zahraničního obchodu Centrotex a poté na ředitelství podniku Zelenina Praha. Mezi lety 1988 a 1992 pracovala na federálním ministerstvu vnitra. Později se živila jako advokátka a lobbistka.

– Během doby, kdy byla zaměstnankyní ministerstva vnitra, působila také v StB. Týdeníku Reflex řekla, že se v rozvědce ocitla bez vlastního přičinění kvůli zájmu o diplomacii a odmítla zahraniční nasazení s falešným jménem a doklady. Podle týdeníku Euro naopak působila v StB v odboru, který přímo spadal pod zástupce náčelníka pro nelegální rozvědku a měl na starost výběr, výchovu a řízení nových kádrů pro špionážní práci.

Funkce v orgánech společností:

– V minulosti zasedala ve statutárních orgánech podniků Vítkovice Steel, Unipetrol Trade, Benzina, Pražská teplárenská Holding, Kostelecké uzeniny či IDS Praha, byla viceprezidentkou Česko-izraelské smíšené obchodní komory a členkou správní rady VZP. V době, kdy byla předsedkyní pražského ANO a hnutí mělo současně nejsilnější zastoupení v zastupitelstvu a městské radě, byla členkou představenstva společnosti Pražská teplárenská a předsedkyní dozorčí rady Pražské energetiky.

Radmila Kleslová
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK