Sobotka: Armáda dostane každoročně miliardy navíc, škrty nehrozí

Armáda bude každoročně dostávat miliardy korun navíc. Po jednání o dalším rozvoji armády s náčelníkem generálního štábu Josefem Bečvářem to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vláda podle něj usiluje o naplnění požadavku na zvýšení výdajů na obranu na 1,4 procenta hrubého domácího produktu do roku 2020, což nepůjde bez toho, aby jí ministr financí každoročně přidal až pět miliard.

O financování armády a Koncepci výstavby Armády České republiky (KVAČR) do roku 2025  bude večer jednat Bezpečnostní rada státu, na kterou přijde i prezident Miloš Zeman. Podle premiéra Bohuslava Sobotky bude možné armádní koncepci naplnit pouze v případě, že  vojsko nepostihnou žádné škrty.

Zdůraznil však, že s tím nepočítá, armáda by naopak měla dostávat každý rok více peněz, podle loňské domluvy koaličních stran by měl v roce 2020 rozpočet armády dosahovat 1,4  procenta HDP. Nyní dostává armáda zhruba jedno procento.

Pana premiéra jsme seznámili s mírovou strukturou, s válečnou strukturou, s našimi závazky vůči Evropské unii, vůči NATO, se situací na zahraničních misích. Dále, jaké jsou kapacity k posílení Policie ČR a s dalšími úkoly.
Josef Bečvář
náčelník GŠ o premiérově návštěvě

Aby se armádní rozpočet takto zvýšil, bude muset podle premiéra každý rok dostat miliardy navíc oproti předchozímu roku. „V rámci přípravy státního rozpočtu jsme trvali na tom, aby byly naplněny požadavky ze strany armády a ministerstva obrany. V dalších letech bude třeba dohlédnout na to, aby se rozpočet armády nadále zvyšoval. Bez toho, aby se zvyšoval o tři, čtyři až pět miliard korun ročně, tak se ten cíl nepodaří naplnit,“ uvedl Sobotka.

Sobotka: Čekáme na požadavky z Maďarska (zdroj: ČT24)

S posílením maďarské mise se čeká na požadavky Budapešti

Sobotka s Bečvářem se také vrátili k nadcházející maďarské misi českých vojáků, kterou v pondělí schválila vláda. Zatím má odjet pomáhat maďarskému vojsku se zabezpečením hranic 25 specialistů s ženijní technikou. Ministři vnitra a obrany však současně uvedli, že počítají s vysláním většího počtu vojáků a policistů, mohlo by jich být přes sto. „To, co jsme udělali včera rozhodnutím vlády a na co je připravena armáda, je první část naší pomoci Maďarsku. O druhé části se nyní debatuje,“ upřesnil předseda vlády.

Konkrétní čísla uvést nechtěl, protože Česko čeká na upřesnění požadavků z Budapešti. Ministr vnitra Milan Chovanec by se měl od svého maďarského protějšku dozvědět podrobnosti na jednání ministrů vnitra EU v Lucemburku, které proběhne ve čtvrtek.